Диета с 1200 калории? Ето какво се случва в тялото

Метаболизмът се забавя
Обновена: 29 юни 2021 15:20 | 29 юни 2021 15:20, Михаела Лазарова
8
Диета с 1200 калории? Ето какво се случва в тялото
Снимка: istock

Броенето на калориите е съществено за отслабването и изчистването на излишните мазнини от тялото. Известено е, че ако нямате калориен дефицит, няма да отслабнете. Колкото и неприятно да звучи, истината е такава, че колкото и тренировки да правите, те няма да са ефективни, ако приемът на калории надвишава изразходваните при физическа активност и ежедневни дейности.

В стремежа си да отслабнат, много хора правят грешката обаче да ограничат твърде много калориите. Прекалено рестриктивните диети, които включват например само 1200 калории, имат своите положителни ефекти върху теглото в краткосрочен план, но от друга страна негативните им ефекти за здравето в дългосрочен план са значителни.

Калориите не са непременно самостоятелна мерна единица. Ако нямате никаква двигателна активност и водите прекалено заседнал начин на живот, вероятно ще са ви нужни приблизително толкова калории на ден, за да поддържате оптимално тегло. Но ако се движите, правите упражнения, тренирате или работата ви е свързана с физическо натоварване, 1200 калории са изключително малко за нуждите на организма ви. Ако спазвате подобен режим на хранене с толкова малко количество калории, има негативни неща, които могат да се случат с тялото ви. Ето някои от тях.

Може бързо да изгубите част от теглото си

Рязкото ограничаване на калориите неминуемо ще доведе до загуба на тегло. Създаването на калориен дефицит е съществено за изчистването на мазнините от тялото и намаляването на теглото. В дългосрочен план обаче няма как да спазвате постоянен режим, включващ едва 1200 калории, защото това ще ви доведе до вълчи глад в даден момент, особено ако изпълнявате и физическа активност. Това крие риск от често преяждане и много бързо връщане на килограмите.

Тялото ви няма да има нужните калории за изпълнение на основни функции

Нуждата от калории на ден зависи от много фактори – пол, възраст, степен на физическа активност, базов метаболизъм, ръст, тегло. Ако искате да отслабнете трябва да сте наясно с тези фактори, за да можете да изчислите калорийния си дефицит.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
. преди 2 години
Ме-ме-ме козлето Боц съм аз! Ме-ме-ме чуйте моя нежен глас!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми кво да се случва с 1200 калории - едни ще отслабнат, други ще надебелеят... Всичко е относително.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сланинлата е много вкусна.. мммм, да си рупат руколата и да белят възхитено, не ми пречат!
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
джендърите ги е страх от кръвните си резултати.моите са високи - глюкоса, лош холестерол и имам камъни в жлъчка, бъбреци.ако ще и жабуняк да хващам, ВЪОБЩЕ не ме интересува, от месо и пръжки с чесън не се отказвам!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И затова всичките мааааазнии мазни
1
1
 
2
 
! Отговори
Vit Bt преди 2 години
C DNP?