Витамини и минерали за добро настроение

Не бива да допускаме техния дефицит
13 авг 2021 07:30, Михаела Лазарова
1
Витамини и минерали за добро настроение
Снимка: Istock

Човешкото тяло е една уникална система, а рядко се замисляме за това. Така например, днес бяхте ли в добро настроение или не съвсем? А може би напоследък се чувствате все по-често така? В мозъка ни има множество невротрансмитери, които отговарят за редица процеси, включително за регулиране на настроението и емоциите ни.

Балансът на невротрансмитерите е от съществено значение за настроението и емоционалното здраве, докато дисбалансът им може да увеличи риска от тревожност и депресия.

Тялото ни разчита на важни хранителни елементи, като омега-3 мастни киселини, пробиотици и някои витамини и минерали, за да поддържа функцията на тези невортрансмитери и за да се усещаме по-често щастливи.

Вижте на кои витамини и минерали не бива да се допуска дефицит. Важно! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар.

Витамин D

Наричат го слънчевият витамин, който е от съществено значение за нашето здраве, добро настроение и функцията на мозъка. Когато се излагаме на пряка слънчева светлина, ние помага на тялото си да синтезира витамина, който пък помага за синтеза на серотонин, който ни помага да бъдем щастливи. Въпреки това, някои хора е възможно да имат дефицит на витамин D без да подозират.

Ниските нива на витамина се свързват със сезонно афективно разстройство или сезонна депресия, влошено настроение през останалата част от годината, покачване на килограми.

Хранителни източници, които съдържат по-високи стойности на витамина са млечни продукти, гъби, риба, яйца.

Калций

Минерал, който е важен не само за костите и зъбите ни, но неговият дефицит може да доведе до ниски нива на щастливи химикал серотонин. Стрес, тревожност, безпокойство, раздразнителност... Калцият ни е необходим и за по-доброто усвояване на витамин D. Освен в млечните продукти, минералът се съдържа и в тъмнолистни зеленчуци като спанак и зеле, риба, бадеми, семена от чиа, портокали и други.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Бочо преди 2 години
Малко кока също повишава тонуса на организма.