Безплатни ваксини за грип за всички над 65 години

Осигурени са 230 000 препарата за ваксинация
20 окт 2021 23:00, Ерол Емилов
24
Безплатни ваксини за грип за всички над 65 години
Снимка: Pixabay

Всички над 65-годишна възраст имат възможност да се ваксинират против грип при своя личен лекар, обявиха от Министерството на здравеопазването.

От там са осигурили 230 000 ваксини по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип.

В момента се извършва паралелно снабдяване с ваксини на лични лекари в цялата страна. До петък, 22 октомври, всички джипита, подали заявки за противогрипни ваксини, ще бъдат снабдени със съответните количества.

“Рискът от заразяване със сезонен грип е висок при лица със слаба имунна система и при страдащи от хронични заболявания. Същото важи и за хора над 65-годишна възраст, които са особено уязвими. Освен тежкото протичане на заболяването, при грипна инфекция се увеличава и рискът от вторични усложнения – на белия дроб, сърцето, бъбреците и т.н. Желаещите, навършили 65 години, могат да получат противогрипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар безплатно.

Още по темата
Важно е да се имунизираме срещу сезонния грип, защото през предстоящия грипен сезон тези вируси ще си взаимодействат с вариантите на SARS-CoV-2. Поради слабото разпространение на грипните вируси през миналата година сега повече хора ще са податливи на заразяване. Спазването на противоепидемичните мерки за ограничаване на коронавирусната инфекция миналата зима ограничи и разпространението на всички вирусни инфекции, предавани по въздушно-капков път, в т.ч. и на сезонния грип. Сега естествената защита на организма е отслабена и имунната система на повечето хора не е достатъчно подготвена за грипа. Тази година експертите прогнозират, че сезонният грип ще засегне много хора!

Простудните заболявания, които се причиняват от вируси (най-вече от RSV – респираторен синцитиален вирус ), вече циркулират в популацията. Те са обичаен предвестник на грипа – около 2 месеца след тяхното разпространение започва циркулацията на сезонния грип.

Спазването на противоепидемичните мерки, в т.ч. носенето на предпазна маска, ще допринесе за ограничаване на разпространението както на сезонния грип, така и на COVID-19”, обясниха от МЗ.

“Важно е да знаем, че ваксинацията срещу коронавируса няма общо с тази срещу грипа. Става дума за различни ваксини срещу различни вируси.  Препоръката на Световната здравна организация е двете ваксини да се поставят през интервал от 14 дни”, заключиха от здравното ведомство.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Е как за всички, след като ваксините са 230 000?!?! Към 3млн. са хората над 65г. у нас
18
0
 
2
 
! Отговори
До21 преди 1 месец
Да, неприятно е. Това е положението... 5 века турско робство не стигат на такива като тебе, то и за тва сме на тва дередже.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
22.50лв от аптеката инфлувак.в Германия има само Ваксигрип
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз се боцнах с Пфайзер 3-та бустерна доза.за разлика от 2те през февруари имах треска за 24 часа.след 14 дни се боцнах с Инфлувак противогрипна-нищо едно кръгче 50стотинки за 2 дни толкова слаба в сравнение с Пфайзер.все още съм жива не излъчвам радиовълни.нося маска на закрити места.не ходя по заведения от 2г.неприятво е. но това е положението.
15
0
 
8
 
! Отговори
Тълкувание преди 1 месец
значи искат да подмамят пенсионерите с това, че ваксините ще са им на аванта и по този начин да облекчат бюджета, като уморят колкото е възможно повече възрастни хора?
14
0
 
6
 
! Отговори
инж. Ганефф преди 1 месец
Не не и не! никога няма дам да ме боцкат с непроверени ваксини! трябва поне 30 години да са изпитвани и да ми дадат всички резултати иначе никога!
13
1
 
1
 
! Отговори
Бай Баяни преди 1 месец
Вуйчо този хипохондрик е олигарх на БСП. Къде сме ние,къде е той. А Шопо казва:" И он че умре".
12
6
 
9
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 месец
Имам един клиент - хипохондрик!Всяка есен даваше по 150льова за противогрипна ваксина.ВСЯКА! Плюс за двете му деца и жена му!И тоя паралия отказва да си сложи файзер, модерна, и астра.Изводите за вас.Човека има вила в Гърция, в Царево, 5 апартамента в София плюс малка яхта дето е на док в Бургаското пристанище.
11
0
 
17
 
! Отговори
дедо Ганчо преди 1 месец
А цифрови цертификати ша давати ли за противогрипната ваксина или нема да давати? Оти ако нема да давати, нема и против грип да ви се вапцинирам!Я си сакам цертификато!
10
2
 
18
 
! Отговори
Омбре преди 1 месец
Каква е разликата между вирус и грип?
9
0
 
3
 
! Отговори
Преди ковиту преди 1 месец
мрънкаха всички, че няма достатъчно противогрипни ваксини - сега, ан ти ковиту ваксини нати грип ваксини, брех пълна промяна
8
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ви довършат с ваксини ама друг път. Писна ми от мрънкащи хора. Като не искате да се ваксинирате не коментирайте!
7
3
 
20
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 1 месец
Който случайно оцелее от Ковид ваксините, да го довършат с противогрипна...
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги довършат милите с противогрипна ваксина.
5
1
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
НАСЕЛЕНИЕТО СЕ ОПЪВА ДА СИ БИЕ ПО 4 ПЪТИ ОТ ЕДНА ВАКСИНА НА ГОДИНА НО ЩЕ КОМПЕНСИРАТ КАТО МУ НАБИЯТ И ЗА ДРУГИТЕ ГРИПНИ ВИРУСИ ! ВАЖНОТО Е ВСЕКИ МЕСЕЦ ВАКСИНАЦИЯ С ПОНЕ ПО 1 ДОЗА!
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A бат Бойко тежко стъпва към еднолична власт!!!
3
1
 
14
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Баба Зайка да си плаща 20 лв. вакцина взема 10 бона заплата депутат + пенция 1000 лв. :)))
2
3
 
22
 
! Отговори
Айде говедаааа преди 1 месец
Юруш на маслините!
1
3
 
33
 
! Отговори
боц боц преди 1 месец
Това са от изтеклите файзерки, само етикетите са сменили.