Кои храни са много богати на витамини от групата В?

Всички витамини от група В имат своите специфични функции
6
Кои храни са много богати на витамини от групата В?
Снимка: Istock

Витамините от група В са много ценни, защото играят съществена роля в редица процеси в организма. Най-значима е ролята им в процесите в мозъка, централната и периферната нервна система. Изследванията показват, че витамините от група В помагат на ензимите в тялото да извършват правилно и качествено функциите си – от разграждането на аминокиселините до преноса на хранителни вещества и нервни сигнали до всяка клетка.

Всички витамини от група В имат своите специфични функции и не са заменими. Срещат се в различни храни, заради което е много важно да се храним максимално разнообразно. Така организмът получава възможността да се сдобие с целия набор от витамини от група В, от които се нуждае.

Какви са функциите на отделните витамини от група В?

Витамин В1 (тиамин)

Витамин В1 е много важен за клетъчните функции и метаболизма, най-вече за превръщането на хранителните вещества в енергия. Дефицитът на витамин В1 може да се свърже със сърдечносъдови заболявания, заболявания на нервната система, затруднена когнитивна функция.

Витамин В2 (рибофлавин)

Витамин В2 помага на много ензими в извършването на функциите им. Дефицитът на този витамин може да доведе до сърдечносъдови заболявания, някои видове рак, увреждания на мозъка.

Витамин В3 (ниацин)

Витамин В3 участва в много процеси като коензим, свързващ повече от 400 ензима, от които зависят енергийните процеси в организма, според parade.com. Той действа и като антиоксидант, допринася за регулиране на холестерола и триглицеридите, участва във възстановяването на ДНК.

Витамин В5 (пантотенова киселина)

Витамин В5 участва в производството на коензим А, който помага на ензимите да изграждат и разграждат мастни киселини в изпълнение на редица метаболитни процеси и функции. Той участва в преноса на някои протеини, необходими за разграждането на мазнините.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
B52 преди 2 години
Витамин C е полезен за тираджиите, а витамин D - за шофьорите на автобуси.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Te са около 20. Холинът е В4, Инозитолът В8, Л-карнитина Вт, Пангамановата к-на и соли В15, Оротатите В13...
2
0
 
26
 
! Отговори
Калоян преди 2 години
Две минути четене, в които не се споменава абсолютно, ама абсолютно нищо, свързано със заглавието, а за повече ми давате линк за друг сайт? Ми не, благодаря, ще пропусна.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завравила си да покажеш мофините от работното Мето всичко показваш и казваш а маргините дето ги слага ония коч сещате се нали фамилията е такава