Едва 153 хил. души са ваксинирани срещу грип

Прогнозите са, че щамът Камбоджа може да предизвика и епидемия
12 дек 2021 22:45, Нели Христова
85
Едва 153 хил. души са ваксинирани срещу грип
Снимка: БГНЕС

Около 80 000 дози от безплатните противогрипни ваксини все още не са поставени. Тази година по националната програма за имунизация на хора над 65 години са осигурени 230 000 ваксини. До момента обаче са имунизирани малко над 153 000 души. Първите случаи на грип у нас се очакват скоро. Прогнозите са, че щамът Камбоджа, който циркулира в Европа, може да предизвика и епидемия, защото не е засичан в страната до сега.

Любомир Лалов всяка година се ваксинира срещу грип. "Просто смятам, че ваксините помагат на хората по принцип", казва той.

Мъжът е сред 90-те пациенти, които доктор Николова е ваксинирала безплатно по програмата на здравното министерство.

Програмата не може да обхване всички пациенти, които са над 65-годишна възраст. Ние подбираме пациенти, които освен, че са достигнали тази възраст все пак имат и някакви заболявания. Идеята е да обхванем по-високорисковите пациенти, обяснява д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар, пред БНТ.

Доктор Николова има още десетина ваксини по програмата, които ще постави до края на годината.

В Русе доктор Даскалова е получила 150 ваксини. Около 30 все още не са поставени.

Тези хора, които си правят ваксини до сега продължават да си искат ваксините и да си ги правят, казва д-р Виделина Даскалова - общопрактикуващ лекар.

На свободния пазар все още има противогрипни ваксини

Отдавна не сме имали по това време ваксини непродадени. Миналата година нямаше грипа епидемия. Може би това е повлияло, казва Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

В Европа през изминалата седмица са потвърдени повече случаи на грип в сравнение с отминалия зимен сезон. Доминиращ е щамът Камбоджа, който протича със сериозни усложнения, които изискват лечение в болница.

През миналата година не бяха доказани грипни вируси и се предполага,че имунитетът на населението е отслабнал, смята проф. Нели Корсун - Национална грипна лаборатория, НЦЗПБ.

Желаещите да се имунизират срещу грип могат да го направят до края на декември. За изграждане на имунитет са необходими минимум три седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
До Извод. Това се нарича плацебо ефект. Вярваш че даден хапче или медикамент ти помага и благодарение на силата на внушението имунната ти система работи на високи обороти. Ваксините срещу Ковид и ваксините срещу Ковид също се основават на плацебо ефекта. Реално човечеството нямаме лекарство срещу вирус. Единствено имунната система може да го неутрализира.
66
0
 
5
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Мисля че противогрипната пази от кови. Миналата година си сложих, тази година също. Не съм боледувала от кови нямам и анттела. Но съм контактна ежедневно с болни.
65
0
 
2
 
! Отговори
Перник Изток преди 2 години
Абе разправяй първо че всички други болести освен Ковид били изчезнали, пък после търси хората да им шаткаш противогрипни ваксини.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато ти предлагат нещо безплатно, стоката си ти. Умна мисъл не е измислена от мен.
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега и за тази безсмислица ще задължават и ще пропагандират из медиите?
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде ковидваксърите да не се ослушват ами да тичат да си боднат и по една противогрипна ваксина може ли такава безотговорност от тяхна страна.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранцкия щам вече предизвика пандемия. Калинки пандемично напълниха всички нива на държавата- от премиер, министри та до чистачките.
60
0
 
11
 
! Отговори
1-н преди 2 години
,веднага ваксина срещу грип, даже две, и бустер срещу грип наведнъж че нема време а залежава стоката...Да се бие при първо пазаруване на индивида
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тая златка се изяснявахте ами не ни интересувате. Тя ли то ли може да е *** какво му се връзваш.
58
3
 
0
 
! Отговори
До Златка преди 2 години
Нищо не съм извъртал. Върни се на първия ми коментар до теб. И го прочети бавно дума по дума. Дал съм просто пример за безумието ти.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мога да ти обясня какво е квантов вирус но ти не искаш да знаеш. Може сам да прочетеш а може да го научиш по трудния начин.Ваксините маркират памет която квантовите вируси разпознават и могат да атакуват избирателно. Такива или онакива хора не ни трябват и ги премахваме. Това е физика. Няма никаква конспирация.
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Златка - А, взе да се извърташ значи. Ок, вместо сексуално, било това, че ще даваш "течности" за инжектиране. Еха! Гоялмата разлика, значи!
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 67 - Каквото и да значи кое? Какво по дяволите е "кванов вирос"? Това от кого го научи? От Маrvel? Елита си набавял и се спасявал? Какво!?!?! Че нали елита, сам решавл, да "ни избие". Защо ще си набавя? А и като заговорихме за филантропи - ами на чия милост, да се оставят? На мизнатропите ли?
54
2
 
15
 
! Отговори
До Златка преди 2 години
"Това е заплаха."- Не! Не е заплаха. И за никакви мъже не става дума тук, както подсъзнанието ти и IQто ти от 148пункта са те подвели. Ставаше дума че не може каква да е течност да си вкарваш във вените, само защото ти я били "дали" пък дори да е съвсем безлатно. И не..не съм антиваксър по принцип. Но лъгане и мазане имаше при тая кампания, откровени лъжи и извъртания през месец, манипулации с данни, ковид фондове за усвияване от корумпирани, смяна на дефиниици за ваксина и имунитет, ваучери
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А и всички приказки за Дания - новите мерки са от петък вечерта, така че още не са дали "ефект", а въпреки това, броят на болните е с 12 пъти по-нисък от този в България, а починалите са пак в пъти по-налко.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Омнимен каквото и да значи това. Ваксините оставят следа в хората за да може вируса да ги разпознае нали така. Когато всички хора бъдат ваксинирани всеки добър учен би могъл да си прави с тях каквото си поиска особено ако му платят. Може да им пусне квантов вирус който да атакува избирателно. Но понеже всички ще са ваксинирани срещу ковид престъпление то няма да може да се докаже. Затова измислиха ковид сертификат. Елита си го набавя и се спасява. Хората са оставени на милоста на филантропите
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64 - Това е добро! След ваксините, популацията започна да расте безкронтролно. Това не е добре за никого.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 62 - Рздаемостта с Китай има устойчив спад от почти 10 години насам.Между 2017-а и 2021-а е спраднал с почти 8%. ако продължава така, ще е наполовина смао след няколко кракти десетилетия. Това е добра новина.
49
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Край с ваксините за ,каквото и да е. Отблъснаха тотално хората а лъжите за т ъ пи я им вирус. Сега масово човечеството ще избягва всички ваксини.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 53 - Ам ... къф демократичен Китай?