Едва 153 хил. души са ваксинирани срещу грип

Прогнозите са, че щамът Камбоджа може да предизвика и епидемия
12 дек 2021 22:45, Нели Христова
85
Едва 153 хил. души са ваксинирани срещу грип
Снимка: БГНЕС

Около 80 000 дози от безплатните противогрипни ваксини все още не са поставени. Тази година по националната програма за имунизация на хора над 65 години са осигурени 230 000 ваксини. До момента обаче са имунизирани малко над 153 000 души. Първите случаи на грип у нас се очакват скоро. Прогнозите са, че щамът Камбоджа, който циркулира в Европа, може да предизвика и епидемия, защото не е засичан в страната до сега.

Любомир Лалов всяка година се ваксинира срещу грип. "Просто смятам, че ваксините помагат на хората по принцип", казва той.

Мъжът е сред 90-те пациенти, които доктор Николова е ваксинирала безплатно по програмата на здравното министерство.

Програмата не може да обхване всички пациенти, които са над 65-годишна възраст. Ние подбираме пациенти, които освен, че са достигнали тази възраст все пак имат и някакви заболявания. Идеята е да обхванем по-високорисковите пациенти, обяснява д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар, пред БНТ.

Доктор Николова има още десетина ваксини по програмата, които ще постави до края на годината.

В Русе доктор Даскалова е получила 150 ваксини. Около 30 все още не са поставени.

Тези хора, които си правят ваксини до сега продължават да си искат ваксините и да си ги правят, казва д-р Виделина Даскалова - общопрактикуващ лекар.

На свободния пазар все още има противогрипни ваксини

Отдавна не сме имали по това време ваксини непродадени. Миналата година нямаше грипа епидемия. Може би това е повлияло, казва Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

В Европа през изминалата седмица са потвърдени повече случаи на грип в сравнение с отминалия зимен сезон. Доминиращ е щамът Камбоджа, който протича със сериозни усложнения, които изискват лечение в болница.

През миналата година не бяха доказани грипни вируси и се предполага,че имунитетът на населението е отслабнал, смята проф. Нели Корсун - Национална грипна лаборатория, НЦЗПБ.

Желаещите да се имунизират срещу грип могат да го направят до края на декември. За изграждане на имунитет са необходими минимум три седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видиш ли, във всяка страната направили здравни каси, здравни министерства, всеки университет с агенти, вскяа медия - само и само да ви "излъжат", за да се "набодете с отрови". Ако искаха да ви тровят, има къде-къде по-ефикасни методи, изискваши далеч по-малкобройна конспирация, за да го сторят, ама за да пастне страннта ви теория, трябва да бъде абсолютно откачена и нереалистична.
46
0
 
4
 
! Отговори
до 53 преди 2 години
До Омнимен- "Онзи ден изгонихме от работа един, дето твърдеше, че го сканираме с 5g, докато спи у тях." - Ако е истина, което не вярвам много,- че е откачалка - откачалка е. Но не виждам да е по-голяма откачалка от вас. А примера дето ми даваш с демократичен Китай, кърти мифки.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 57 - Ами вземи си от старите.
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 56 - Любимият ми момент е, да си извадя картата от MENSA и да я изплюща в челтоо на невярващите. Бувкално затова минах през цялата мизерия с изпити и да се правя, че ми е интересно да съм сред тях! Но когато човек е уморен и отвентата страна не приема истината, човек не трябва да спори с по-нсишите немо. Лека вечер - дано ти е последна!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако искаш нещо безплатно да си забиеш във вените, аз мога да те снабдя с нещо за моя сметка." - Тива е заплаха. Мъжете "забиват" оная си работа (ако си жена, прости ми!) и това е във всекидневните разговорни нападки.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грипните ваксини до сега не бяха вредни и спасяваха живот но до сега. По време на пандемията се изговориха много неистини и вече не вярвам на елитите нито на медиите нито една дума .
41
3
 
0
 
! Отговори
До Златка преди 2 години
Къде видя видя "заплаха за сексуално насилие" в коментара ми? Явно и ти си с "IQ от 148пункта", а ?! Ставаше дума за безплатна за теб течност, която доброволно да вкараш с инжекция във вените си.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грипните ваксини до сега не бяха вредни и спасяваха живот но до сега. По време на пандемията се изгориха много неистини и вече не вярвам на елитите нито на медиите нито една дума .
39
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5400 души в болницата с Ковид в България. В Дания са 470. Но неее, нека да мислим причини, не защо имат 10 пъти по-малко починаи и почти 12 пъти по-малко хоспитализирнни, а защо мерките им, които пак са в ПЪТИ по-леки от родните, били лоооошиии.
38
3
 
0
 
! Отговори
Омнимен преди 2 години
До 52 - Първо - населението трябва да се контролира и то осново в "развиващите се страни", като вече усилията дават резулат. В китай са се родели с над 9 милиона по-малко деца през пиоследните 3 години, спрямо прогнозите. Второ - Много лесно се смущаваш.Трето - Прости ми, просто звучиш като всеки друг конспиратор. Онзи ден изгонихме от работа един, дето твърдеше, че го сканираме с 5g, докато спи у тях.
37
0
 
2
 
! Отговори
до IQ от 148пункта преди 2 години
Не съм казвал че ще умрете до една година, нито че Земята е плоска. Въпреки че апетита ви към младежи и деца и видеото с Бил Гейтс за ваксина контолираща репродукцията на населението ме смущава малко. А също специалността на СЕОто на Pfizer! За другото което си писал- при грипни вируси само колективен имунет създаден от преминаване на вируса през здравото населението е спасявал Света до сега. Въпреки че и много старци имират, ако не бъдат предпазени.
36
5
 
0
 
! Отговори
Омнимен преди 2 години
Вероянтостта, да се заразиш с Ковид е 2.2 пъти по-ниска, ако имаш ваксина, отколкто ако нямаш, а ако вероятността да имаш симптоми е 5 пъти по-ниска, спрямо заразените без ваксина. Шансовете, да се разболееш тежко са 11 пъти по-ниски с ваксина. Разбира се, тези факти са тотално игнорирани.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Златка - А обясни ми, кой ти е дал безплатно здравеопазване? Или сега ще кажеш, че не било безплатно? Да, прав си. Не е. Както и ваксините не са. Ваксините против грип, проти полио, против шарка също не са безплатни. Още ли заплашва със сексуално насилие и ще ме караш, да се защитавам?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 41 - Работя И с маркетинг, но не съм рекламен агент, но ако желаеш, може да ти посоча няколко добри. И какво? Искаш да ми кажеш, че човек, който лъже за здравословното си състояни и е горд от лъжите си, е добър ли? Дори и да кажем, че всичките твъдения са верни - че ваксините не работят и ще убият ваксинираните след 1 годиниа, това пак не прави хората, които са болни, но крият този факт, прави.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Абе ти малумен ли си. Ти сам си го дефинирал в коментара си! Това за нормален живот ли го имаш при толкова "ваксинирани"." - Да. Единсвеният проблем, който имам в момента е, че не продават алкохол, за да се напия, за да притъпя болката от анверизма, породен от чистата проба глупсоти в коемтнара ти.
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40 - Ами виж - никой не е затворен вкъщи. Можеш да ходиш във всеки магазин, да позлваш градскяи транспорт, да напскаш страната, институциите работят, училищата работят - голямата болка е, че след 12:00 вечерта, нямало кръчма ... Това ли е дефиницитятя ти затворена държава. И не, не съм малоумне. Имам IQ от 148 пункта.
31
0
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 2 години
"виждам хора, които се гордеят, че са хванали Ковид, че нищо не им е станало"- Рекламни агенте, а не си ли чувал същото от "ваксинирани" че и сертификати имат да джиткат насам натам и да заразяват. И защо тези които са изкарали ковид без проблем, след като имат по официални данни 7 до 20 пъти по-добра имунизация от фалшивите "ваксини"?А Омикрон във "ваксинирани" ли го откриха и в неваксинирани? И кои го разнасят чрез сертификати по континентите? Тия "вакси" и в мозъците ли ви удариха?
30
0
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
"Дефинирай затваряне на държавата?" - Абе ти малумен ли си. Ти сам си го дефинирал в коментара си! Това за нормален живот ли го имаш при толкова "ваксинирани". А сега виж и каква веселба е и в Гибралтар при 100% ваксиниране. И не ме карай да дефинирам. Почти отворена държава винаги е само Швеция. И то не заради ваксинараните там по една или друга причина, а защото никога не са носили маски от самото начало, без локдауни, не са принуждавали никой да се ваксинира и са достигнали натурален имунитет
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И псолднето - само в България виждам хора, които се гордеят, че са хванали Ковид, че нищо не им е станало и че са ходили на работа 5 дена, ей така. За кеф. Безотговорно е да ходиш дори и с настинка на работа.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"А ако Дания са постъпили правилно защо при близо 90% затварят държавата преди коледа." - Дефинирай затваряне на държавата? Всички институции работят и са отворени. Всички работни места, включително и ресторанти, ще работят до 00:00, а домашите паритита са ограничени само до 50 души (айе сега, не ми казвай, че 50 са ти малко), киносалони и музей, ще са на 50% капацитет, а учениците имат 4 дена повече ваканция. Това ли е "затварянето" - Когато имаше КТП-а, аз пиех коктейли на плажа.