4 употреби на аспирина

Аспиринът помага и за стимулиране на растежа на вашите растения
24 дек 2021 22:30, Михаела Лазарова
17
4 употреби на аспирина
Снимка: Istock

Аспиринът е едно от най-широко употребяваните лекарства при главоболие, настинка, вирусни инфекции, възпаления, дори при махмурлук. Той е първата помощ, към която обикновено посягаме, когато не се чувстваме добре по някаква причина.

Аспиринът е лекарство без лекарско предписание, което води началото си още от края на 19 век, когато се предлага само на прах и то само от лекари. Оформянето му в таблетки и масовото му производство започва от началото на 20 век. Германският химик Феликс Хофман се счита за откривател на този широко използван и до днес медикамент, пише healthdigest.com.

Повечето хора днес са напълно наясно за какво могат да използват аспирин. Но знаем ли и алтернативните му употреби? Аспиринът може да се окаже много по-полезен в широк смисъл, отколкото предполагате. Приемът му като лекарство може да се окаже, че не е единственото му приложение.

За какво още можете да използвате аспирин?

Против пърхот и сърбеж

Аспиринът може да успокои силното ви главоболие, но може да помогне и да успокоите сърбящия скалп. Може да е полезен и в премахването на пърхота. Активната съставка на аспирина – ацетилсалицилова киселина, има мощно противовъзпалително действие, което може да помогне за успокояване на раздразнен и сърбящ скалп, който се лющи. Просто трябва да стриете няколко таблетки аспирин и да ги смесите с шампоана си. Измийте косата по стандартния начин, като оставите пяната на шампоана с аспирина да подейства около 5 минути преди да изплакнете.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: кожааспиринпърхот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато беше 12ст. блистера с "микрикапсулирането" на Жоро Полимера (проф. Георги Георгиев) бабичките умираха от кеф да го ръгат в туршиите. А баба ми лекуваше всичко с аспирин, направо си беше едно малко NHS-UK, но без парацетамол. Сега да не я обвините в нацизъм и антисемитизъм, заради произхода на аспирина, защото тя го слагаше от най-еврейски подбуди.
7
2
 
6
 
! Отговори
Док Алекс преди 2 години
До АнонименНе точно така - салициловата киселина се съдържа в кората на бялата върба, на латински Salix alba, оттам и е името - салицилова от саликс, върба, Байер подобряват ефективността и като я ацетилират, оттам ацетилсалицилова киселина, с по-ниски дози - по- добър противовъзпалителен ефект. Салициловата киселина и досега се ползва, но основно външно - салицилов спирт против гъбички.
6
1
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Употреба 5-при запояване.
5
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов, сигурен съм, че нито един лев няма да вкараш в гроба
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3 Как ги измери тези 91 мириграма????????????!!!!!!!!!¡
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми лекувай се с пилешка супа от химични пилета, баяна вода,лят куршум...
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвайте на тези лъжи за аспирина. Аз го пих 7 години и то 91 мигиграма . Само уж протект. И сега съм без стомах. Направо ми разсипа и стомаха и хранопровода. Може да става за временно ,но за дълга употреба е смъртомосен.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11-та употреба: намираш жена; слагаш таблетката отзад; отпред жената пие литър вода; чакаш 5 минути да се разтвори; на нея и се прихожда по малка нужда; стиска още 5 минути; после напъва. И започват да излизат мехурчета! Много мехурчета, малки балончета! Голяма радост за децата!