СЗО: Пандемията се отразява лошо при справянето с рака

30-40% от случаите на рак в Европа са предотвратими, подчерта Ханс Клуге
3 фев 2022 18:55, Ния Христова
19
СЗО: Пандемията се отразява лошо при справянето с рака
Снимка: БГНЕС
През последните две години пандемията оказа силно отрицателно въздействие върху хората с онкологични заболявания. Това заяви Ханс Клуге, директор на Регионалния офис на СЗО за Европа, цитиран от БГНЕС.
 
"Утре е Световният ден за борба с рака и искам да се възползвам от възможността да подчертая опустошителните последици, които пандемията има върху хората с онкологични заболявания през последните две години. Въздействието на COVID-19 наистина надхвърля рамките на самото заболяване", казва той. 
 
"Един от всеки четирима души в Европа и Централна Азия е диагностициран с рак през живота си; той е една от водещите причини за заболеваемост и смъртност в европейския регион на СЗО, като е причина за повече от 20% от всички смъртни случаи. Поглед назад: през последните две години скринингът, диагностиката и лечението на рака пострадаха безпрецедентно, тъй като здравните служби се опитваха да реагират на COVID-19."
 
Той даде следните примери: в ранните етапи на пандемията в Белгия диагностицирането на инвазивни тумори е намаляло с 44%, в Италия прегледите за колоректални заболявания са намалели с 46% между 2019 и 2020 г., а в Испания броят на диагностицираните през 2020 г. ракови заболявания е бил с 34% по-нисък от очаквания.
 
Последните проучвания на СЗО относно здравните услуги по време на пандемията показват, че процентът на неуспешните грижи за онкоболните през последното тримесечие на 2021 г. е бил 5-50% в докладващите държави. 
 
"Ситуацията се е подобрила в сравнение с първото тримесечие на миналата година, когато услугите бяха нарушени с над 50% в 44% от държавите и с 5-50% в останалите, но въздействието на тези смущения ще се усеща с години", подчертава Клуге.
 
"Начинът, по който пандемията забавя лечението на рака и създава забавяния в предоставянето на услуги, има смъртоносно взаимодействие", добави регионалният директор.
 
"С напредването на събитията поддържането на основни здравни услуги, включително услуги в целия спектър на лечението на рака - от превенция, ранно откриване, диагностика и лечение до палиативни грижи - трябва да се превърне в компонент на планирането и реакцията при извънредни ситуации", каза Клуге. 
 
Той подчерта още, че 30-40% от случаите на рак в Европа са предотвратими. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
А ти ковидарче , прочети статията и виж , човека какво е казал. Той говори и за други държави , не за БГ в която всичко липсва и не достигат пари за нищо. Пише за Централна и Западна Европа. Там нали процента ваксинирани е много висок.
16
0
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Да , само да включите в това число и тези , които ще умрат от глада и мизерията и си става същински геноцид, за който дори и Хитлер би завидял на господата от ЕС
15
0
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Как да не го казва , то се знае. Убива и рака и пациента. Който от двамата е по - силен и устойчив - оцелява. Човека има повече шанс ако болеста е диагностицирана рано , както пише и в статията. Ти как би го лекувал? С жълт кантарион или маточина? Не се подлъгвайте от това , че шайка ненормални ковидари превърнаха медицината в циркаджийство.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Химиотерапията убива болните от рак..................но това ортодоксалната медицина не го казва!!!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E..........да..................от рак хората не трябва да се лекуват с правилните методи...........а само с химиотерапия!
12
0
 
5
 
! Отговори
Роро преди 2 години
Амииии, не думаййй...ама то имало и други болести освен ковид...виж ти!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че кой лекува рак? Той не е по пътека и няма бонуси за него.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не и без дейното участие на неуважаемата СЗО.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да, за това от 2 години говорим. С тези локдауни, затваряници, премахване на планови операции, прегледи само след 50 теста и ако си изкачил Еверест 7 пъти сам без кислород, прием само по спешност и ВСЯКАКВИ ДРУГИ МАЛОУМЩИНИ ЗАРАДИ СТРАХ ОТ ЕНДА НАСТИНКА ИЗБИХТЕ 5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ХОРА ОТКОЛКОТО КОВИД ЩЕ УБИЕ В СЛЕДВАЩИТЕ 5 ГОДИНИ!
8
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като задръстихте болниците как да стане! Никой за нищо не може да се вреди от неваксинираните.
7
1
 
12
 
! Отговори
do 5 преди 2 години
Пълна глупост. В България постоянно се диагностицират хора с тумори във фаза 4, щото профилактиката напълно отсъства у нас..
6
1
 
10
 
! Отговори
Сетихте се преди 2 години
От кога говоря за това, че онко болните хора са почти изоставени Но всичко е КОВИД, нали! А къде са новите терапии за рак! Защо забравихте по-големия проблем - РАКА! Спасете човешки живот! Онкоболните не са осъдени! И те чакат великата фармация да намери най-накрая лечение....Колкото и скъпо да ви струва, човешкия живот е Б2ЗЦЕНЕН!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой дава ли си сметка колко бъглари са били убити в българските болници от нихилизъм и некомпетентност от както върлува "Ковид пандемията"?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига ве Ханс, верно ли ве Клуге? Тц ц ц
3
1
 
17
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 2 години
Важно че Ковида лекува всичко! Никой вече не си отива от друга болест!
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко хора си заминаха от ненавременно лечение от рак, пък ги писаха че са от "коварния виро3"... Просто вижте, всяка година все повече хора умират от рак. Обаче откакто има виро3, случаите на починали от рак някак намаляват. Обърнахме 40 годишна тенденция само с една експериментална ваксина, хахаха. Тепърва ще става ясна цената на тази лудост и кукловодите зад С30.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. Ама иде и глад.