7 признака, че консумирате твърде малко захар

Mоже да доведе до проблеми със съня
14
7 признака, че консумирате твърде малко захар
Снимка: Istock

Захарта може да се счете за враг на здравето поради редица причини. Ето защо премахването на захарта е основна част от редица диети. Отказът от консумация на захар под каквато и да е форма може да се счете за върховен успех в борбата със затлъстяването и е сочен като един истински здравословен избор. Да се откажете от захарта е признак на изключително силна воля, която заслужава адмирации.

Това обаче е само едната страна на монетата. Защо това е така? Защото захарта е вредна само когато е в излишни количества. Захарите все пак са нужни на организма ни, защото те дават енергия на тялото.

Според healthline.com, всяка клетка в тялото използва глюкозата за енергия, нужна за изпълнението на всяка жизнена функция в нея. Ако в тялото не постъпват захари под никаква форма или те са прекалено малко, това може да предизвика поредица от симптоми, някои от които могат да са дори опасни за здравето и живота, според verywellhealth.com. Неслучайно дори хората, страдащи от диабет, биват съветвани от време на време да похапват нещо сладко в много малки количества, за да доставят на организма си нужната глюкоза.

Важно! Ако имате симптоми на ниска кръвна захар или имате нужда от съвет за правилното и балансирано откъм въглехидрати хранене, задължително се консултирайте с лекар. Статията има само информативен характер.

Кои са признаците, че вероятно консумирате твърде малко захар и това се отразява на организма ви?

Може да звучи невероятно за някои хора, които са свикнали да сочат захарта за враг на здравето си, но това не е съвсем така. Враг е, когато се консумира в излишни количества. В минимални дози захарта е повече от необходима. Тялото ни се нуждае от нея, за да функционира правилно. Захарта му е нужна също толкова, колкото и другите два основни макрокомпонента от храненето – протеините и мазнините. Въглехидратите са основно захарни молекули, които варират по сложност. Когато консумираме въглехидрати, тялото ни ги разгражда до прости захари, пише healthdigest.com.

Глюкозата е проста форма на захарта, която осигурява енергия за функциите във всяка клетка. Без достатъчно въглехидрати, които да бъдат разграждани до глюкоза, тялото започва да разгражда мазнини и протеини в опит да осигури енергия. Клетките започват да работят усилено, за да изпълнят функциите си.

Вследствие на това е възможно да се появят някои симптоми. Кои са признаците, че консумирате твърде малко захар?

Липса на енергия

Недостатъчните количества захари в кръвта могат да предизвикат липса на енергия, ленивост, неспособност за извършване на обикновени ежедневни дейности, а понякога може да се стигне и до тежка умора, отпадналост.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ее, браво! Най-накрая някой да каже, че захарта не е толкова вредна колкото я изкарват! Благодаря за статията! Ще допълня само, че според китайската медицина захарта е нужна на черния дроб и без достатъчно захар заболява.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКолкото и да са сушили и варили, не вярвам да са приемали по толкова захар, колкото приемаме днес... Само да се доближим до диетата от преди хиляди години, трябва да спрем всичко тестено, сладко, алкохол, сосове, картофи, ориз, сокове, даже плодовете трябва да ограничим...
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен За зимата са си правили сушени плодове, а през зимата са ги варили във вода и това е бил компота и витамините.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Небет Шекерджийски Мед са използвали. Но тогава не се е използвало толкова много захар или сладко, колкото днес.
7
2
 
2
 
! Отговори
Небет Шекерджийски преди 2 години
Едно време под турско, като е нямало захар, ядели са небет-шекер ;-)
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали има метаболитни процеси като глюконеогенезата, с които се произвежда глюкоза от протеини? А и едно време хората как са живели като е нямало захар? И зимата като е нямало и плодове.
5
0
 
4
 
! Отговори
До 5 от Ямб.цървул преди 2 години
Брато,явно си доста зле с химичните реакции.Чистият спирт е от захар! Не може да се добие етилов спирт без захарна ферментация с дрожди!!!!
4
2
 
8
 
! Отговори
и да и не преди 2 години
От една страна е вярно, защото мозъка се храни с глюкоза и може да има известни смущения при рязкото ѝ спиране, но от друга, при наличие на достатъчно мазнини, съчетани с редовни кардио-тренировки, тялото започва да ги разгражда до кетони, които също хранят и мускулите и мозъка, при това по-качествено и на практика човек се чувства по-енергизиран и с по-бистър ум - знам го от личен опит :)
3
3
 
3
 
! Отговори
Мозъчна мъгла преди 2 години
В алкохолните напитки с високи градуси се съдържа достатъчно захар и вече, според написаното в статията, има и медизински и здравословни причини да се употребяват по-често. Нередовното и недостатъчно пиене предизвиква симптоми и неразположения, както се оказва. Хората много обичат да четат подобни публикации, авторката се е справила добре този път.
2
4
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Да вметна.Рафинираната захар е най- бруталният наркотик.Тя е във всеки един сладък продукт,който не е плодов,или мед.
1
3
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 години
И кои са признаците, че нещо не сте си дописали?