Полезни плодове за здраво сърце

Хапвайте горски плодове
13 фев 2022 21:42, Михаела Лазарова
8
Полезни плодове за здраво сърце
Снимка: Istock

Сърдечните заболявания представляват почти една трета от всички смъртни случаи в света, съобщава healthline.com. Редовната физическа активност и начина на хранене могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Сред полезните за сърдечното здраве храни са спанак, боб, риба, леща, броколи, карфиол, ядки и други. Не бива да забравяме и за някои вкусни плодове, които можем да добавим във всекидневното си меню. Кои са те, вижте в галерията ни.

Тиква

Чудесен плод, богат на витамин А, антиоксиданти, наречени каротеноиди, като бета-каротин, алфа-каротин, лутеин и зеаксантин са включени в тази група съединения. Според западни изследвания, тези съединения могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес и да намалят риска от сърдечни заболявания.

Нар

Наровете са суперхрана за здравето на сърдечносъдовата система. Те са богати на микроелемента, наречен елагова киселина, за която е известно, че спомага за намаляване натрупването на плаки в кръвоносните съдове.

Авокадо

Изключително богато на полезни мазнини, фибри, антиоксиданти. Авокадото съдържа здравословни за сърцето мононенаситени мастни киселини, които могат да помогнат за понижаване на лошия холестерол, смятат специалисти. Също така ни осигурява и важният за сърцето калий. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Безистенът преди 2 години
Брей...
4
1
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Пуша,пия,месо и секс.....ама се движа доста.И съм добре.От време на време- хрема.
3
0
 
4
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
И да не забравяме плодовете на cвинятa - кебапчета, кюфтета, наденица!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези плодове никой простосмъртен неможе да си ги позволи да хапва всеки ден. С изключение на тиквата но тя не се харесва на всички. Освен ако нее баница с тиква.А за баница с тиква продуктите са скъпи. Брашно олио Ток. По времето на бай Тошо всеки ден хапвах малини капини ягоди на цени които сега ми изглеждат не достижими. Сега за 100 грама ягоди ми искат 2.50 лв. Те златни бе.
1
0
 
6
 
! Отговори
люти чушки лайт преди 2 години
Най-полезно за сърцето е да не ходите на пазара да гледате цените на плодовете и зеленчуците, за пенциите се отнася най-вече.