Трябва ли да измиете ориза, преди да го сготвите?

Съществуват много противоречия по отношение на ориза
Обновена: 26 фев 2022 12:51 | 26 фев 2022 12:51, Михаела Лазарова
26
Трябва ли да измиете ориза, преди да го сготвите?
Снимка: Istock

Оризът е една от най-популярните зърнени храни в цял свят. Част е от нашата традиционна кухня, както и от кухните на много други народи по цял свят. Различните видове ориз имат различно съдържание на нишесте. При изплакване на ориза преди готвене това личи по количеството бяла белезникава течност, която се отделя от него. Вероятно сте забелязали, че на някои опаковки на ориза има изрично упоменат съвет зърната да бъдат изплакнати преди готвене, а на други не.

Вероятно се чудите как е правилно да действате – да миете ли ориза или не?

Може би сте свикнали да изплаквате ориза, защото вашата баба е правела така. А може и да сте престанали да го правите, защото съвременните опаковани зърнени продукти са измити и добре почистени преди да бъдат опаковани.

Съществува ли риск обаче от това да сложите ориза да се готви директно от опаковката? Трябва ли да го миете, преди да го готвите?

Според marthastewart.com, цитирана от healthdigest.com, оризът е добре да бъде изплакнат преди употреба. Това е така поради същата причина, поради която изплаквате плодовете и зеленчуците. По външната обвивка на ориза и останалите продукти се събират прах, мръсотия, бактерии, вирусни частици, химикали, микроскопични насекоми, които могат да са опасни за здравето. Ето защо е силно препоръчително да изплаквате добре ориза, преди да го готвите. Така ще е по-безопасен за консумация.

Освен това изплакването на ориза подобрява неговата текстура, прави го по-пухкав, лек и лепкав, което е търсен ефект в много ястия. Водата ще отмие част от излишното нишесте върху оризовите зърна, което подобрява неговата текстура при готвене.

Здравословен избор ли е оризът?

Съществуват много противоречия по отношение на ориза, свързани с това здравословен ли е той или не. Тъй като напоследък нисковъглехидратните диети набират все повече популярност заради успеваемостта си, много хора се отказват от консумацията на ориз. Той е съставен предимно от въглехидрати, като белият рафиниран ориз е с най-високо съдържание на въглехидрати. Често той е сочен и за една от храните, създаващи предпоставка за наднормено тегло и диабет заради високия си гликемичен индекс.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мия го откакто видях как виетнамците го сушат направо на тротоара.
16
2
 
10
 
! Отговори
Мастършеф преди 2 години
Мише, ориза се мие и то няколко пъти не заради мръсотията, а за да се премахне нишестето - и оризените зърна да се слепват при готвене. За сутляш това може да не се прави.
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По тази логика и боба се не мие,ще ядем мръсната и препикана течност.Термичната обработка убивала всичко,айде бе.Няма качествен,скъп ориз да не се мие.Търкалял се по хъмбарите и няма да го мия айде бе.
14
0
 
2
 
! Отговори
Ррррр преди 2 години
МесоЯд може като се изсереш да не си измиеш ръцете а пък за ориза е най малкият проблем,***.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължително всичко се мие! Не знаеш къде по какви складове, камиони, и мръсотии се е търкаляла храната преди да стигне до твоята пазарска кошница. По плодовете и зеленчуците пък може да има следи от химията с която ги пръскат фермерите. А то в днешно време всичко се пръска с какви ли не пестициди, хербициди, торове и др. После ако не я умиете тази химия отива в чинията ви и я изяждате.
12
3
 
19
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Ами всяко прасе си има си има характер бе и при човеците си е така. Някои ядат доматите с колците, други черешите с костилките щото ги мързи да ги плюят, а пък мързелива домакиня, ще ти обясни, че няма нужда да миеш ни фасул, ни ориз, ни леща... Три води се мие ориза за да му падне скорбялата, инак мъжа ти *** трябва да е, за да не те изгони, да те донаучи ***.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казва се изплакване на ориза, за да е бистра водата и ориза да светне.
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи от вида на ориза и от рецептата!
9
20
 
6
 
! Отговори
е сега преди 2 години
остава някой и да каже, че мие чушките преди да ги изпече в чушкопека или че си мие фъстъците преди за ги пече или че мие черупките на орехите преди да ги почисти!
8
2
 
13
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Мие се докато водата с която се мие не стане бистра. Така се маха нишестето и ориза не се скашква. Аз лично предпочитам бланширан ориз. Казват че бил по-полезен, но на мен ми харесва повече заради вкуса. Ориза който е на порции в найлонови перфорирани пликчета не се мие. Този на др.йоткер не ми харесва, но този от Лидъл е добър. Става въпрос за този на пликчетата.
7
2
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 2 години
е че ти не знаеш ли микробите са измислени от производителите на с4пун, за да си продават продукта!
6
6
 
7
 
! Отговори
Ммм преди 2 години
Нито ръцете нито ориза миите
5
13
 
3
 
! Отговори
МесоЯд преди 2 години
това е все едно да си мият месото преди да го изпеча - що за въпрос е това - нищо, дето се пече не се мия, същото важи и за яйцата!
4
4
 
5
 
! Отговори
Аз Не Го Мия преди 2 години
нали за това го готвя - миете не убива микроорганизмите, топливата ги убива!
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, не, бе! Да не би да го сготвите барабар с праха от чувалите? Кой знае колко мишки са се разкарвали по него?
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължително се измива и се накисва за петнайсет минути, след което отново се измива обилно с вода иначе слепва зърната при готвене.
1
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи от ориза. Вкъщи имаме над 20 вида ориз. Един и същи вид от различни производители може да е с различно качество. В общия случай не мия ориза, защото купувам качествен. Важна е технологията на приготвяне, не миенето. Ако правя суши, оризът се мие- да. Казвам го като мъж, хоби готвач, програмист по професия с фитнес интструктор за съпруга.