Полезни храни срещу мускулни крампи

Хапвайте сладки картофи
2
Полезни храни срещу мускулни крампи
Снимка: Istock

Мускулните крампи винаги са болезнена изненада. Могат да се проявят по всяко време на деня, но най-често сякаш се случват нощем, когато тялото си почива. Има много причини за появата на болезнените мускулни спазми, сред които бременност, обездвижване, наднормено тегло, дефицитът на магнезий и витамин D, дехидратация, прием на някои медикаменти, някои здравословни проблеми.

Редовната консумация на някои храни също може да увеличи риска от мускулни крампи. Примери за такива са колбасите, червено месо, рафинирани въглехидрати, бяло брашно, солени храни, пакетирани лакомства, захарни изделия.

При честа проява на мускулни крампи, консултацията със специалист не бива да бъде отлагана.

Добавянето на някои вкусни и полезни храни към менюто също може да помогне за доброто мускулно здраве и функция.

Костен бульон

Когато го приготвяте може да добавите и зеленчуци при варенето му като целина, моркови. Костният бульон може да помогне за намаляване на мускулните крампи по много начини. Първо той хидратира, а добрата хидратация намалява риска от тези неразположения.

Също така е добър източник на магнезий, калций и натрий, хранителни елементи, които също намаляват риска от мускулни крампи.

Ферментирали храни

Такива са кисело зеле, кимчи, кисели краставички, маслини, обикновено са с високо съдържание на натрий и други електролити които могат да помогнат за намаляване на мускулните крампи. Въпреки това не прекалявайте с тяхната консумация, тъй като съдържат и повече сол, което кара тялото да задържа излишни течности.

Червено цвекло

То е чудесен източник на калий, който е важен не само за здравето на костите, но се смята, че намалява мускулните крампи. Червеното цвекло съдържа и добри количества магнезий, фосфор, калций, които също допринасят да бъдем енергични и в добро здраве.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Мотика за гимнастика :)))