Защо не отслабвате, въпреки че се храните здравословно?

Проблемът може да не е в хранителния режим
18
Защо не отслабвате, въпреки че се храните здравословно?
Снимка: Istock

Постигането на идеалното мечтано тегло не е лесна задача. Спазването на диета е в основата на успеха в комбинация с повече физическа активност. Много хора залагат на принципите на здравословното хранене, без обаче да са напълно наясно с хранителните стойности на продуктите, съотношението между главните макронутриенти в една порция, както и за целия ден. Така въпреки избора на иначе здравословни храни, отслабване не се постига. А в някои случаи дори теглото може да се повиши.

Защо не губите тегло, въпреки че се храните здравословно? Къде може да грешите?

Не се храните толкова здравословно, колкото си мислите

На пазара вече има изключително голямо разнообразие от храни и продукти с етикет „здравословно“. Това, че са без глутен, лактоза или животински продукти съвсем не означава, че са здравословни. Ако се вгледате по-подробно в етикетите им, ще откриете колко добавена захар под различни форми има в такива продукти. Ако наблягате предимно на тях в храненето си, именно скритите захари в тях могат да са причината да не отслабвате, а дори да напълнявате.

Липсват ви същински хранителни вещества

Празните калории са навсякъде, дори в „здравословните“ храни и продукти на пазара. От решаващо значение е да избирате храни, съдържащи полезни протеини, мазнини и въглехидрати без подобрители и други вещества, особено нишестета, сгъстители, овкусители. Всички тези съставки повишават калорийната стойност на продукта, без реално да дават на организма нужните хранителни вещества.

Ако си набавяте макро- и микронутриентите, от които тялото реално има нужда за целите на функциите и процесите си, вие ще изпитвате значително по-малко глад и по-дълготрайна ситост.

Проблемът може да не е в хранителния режим

Диетата, която сте избрали и продуктите, които влизат в нея, може да са възможно най-здравословните, но това да не е достатъчно. Има и други фактори, които влияят на теглото и могат да са пречка в отслабването. Това са сънят, стресът, хормоните. Те оказват огромно влияние на обработката и усвояването на хранителните вещества. От тези фактори зависи как тялото ви ще изгаря мазнините и ще трансформира ли хранителните вещества в енергия или ще ги складира под формата на мастна тъкан.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
12, преди 2 години
ние със синът ми отслабнахме с около 20-тина кг за 4 месеца по същия начин-хранене веднъж на ден и без ограничения на вида храна. Лично аз свикнах за една седмица на този режим. Преди бях на две хранения за деня. Нито калории броихме, нито сме се терзали особено. Бездруго до обяд биологичният ни часовник не е предвиден да ядем, лек глад усещаме към. 13-14 ч. и в 17.00 се храним. Свит стомах малко количество храна поема. Когато ядеш по 5-6 пъти дневно си постоянно гладен. И се движим -ходим пеша.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 2 години бях наистина дебела, но взех кардинално решение, храня се 1 път на ден и то в доста малки количества. Иначе ям всичко, което ми се яде, и пица и сладко и пържено...просто внимавам с количеството.И познайте, свалих доста кг и то без стрес, броене на калории и мечти как ще ида да се натъпча с пица след края на диетата.Защото аз не спазвам диета! Просто генерално промених начина си на хранене.Никак не е зле за жена над 35 с доста заседнал живот.
10
1
 
3
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
До Анонимен най важно е да не ти се разваля КОНФОРТА
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е виновен!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ми зашо се вайкате че не може да отслабнете ами яжте по малко всичко зависи от вас и аз така се вайках преди две години и какво направих започнах да ям наполовина отначало е много трудно иска се силна воля защото ти се разваля конфорта но за няколко месеца се свиква организма си влиза вече в този режим и както казах за две години от 82 кг вече съм трайно 63 кг
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто е. За отслабванено е важно количественото отношение между приети и изрозходени колории. То често не е и здравословно. Може да се отслабне и на шоколад и хляб. Зависи от количеството. Със здравословните храни също пък може да се прекали. Да отслабнеш и да ядеш здравословно може са различни неща. Хубаво е да се съчетаят, но едното не води задължително до другото.
6
6
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тиквата и той е дебел ама е хит у Симитли :)))
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малеее. С тая инфлация ще отслабнете зорлен! Да благодарите на Кичо Простото!
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гУЛЕМУ ЯДЕНЬЕ!
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може да отслабне човек в днешно време, когато всяка връзка започва с "ще ти изям..." и завършва с "яж ми?"
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте маргарини, колбаси, кренвирши... и всякакви такива гууууна и се радвайте, че се откачили на 35 и сте се споминали на 50...И ДА НЕ СЕ Е ВАКСИНИРАЛ НЕКОЙ!!!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой ви каза, че се храните здравословно?