Кои храни пазят кожата от пигментни петна през лятото?

Хапвайте ядки
0
Кои храни пазят кожата от пигментни петна през лятото?
Снимка: Istock

Хиперпигментацията може да засегне всеки тип кожа. Щом настъпят пролетта и лятото, знаем че е важно дори в града всеки ден да нанасяме слънцезащита. Всъщност дерматолози ни съветват да нанасяме такава през цялата година.

Хиперпигментацията се случва, когато кожата ви произвежда повече меланин от нормалното. Меланинът е пигментът, отговорен за придаването на нейния цвят. Когато е налице излишен пигмент, той се проявява като тъмни петна в различни части на лицето, тялото.

Оказва се, че прием на някои медикаменти, храни и прилагането на някои видове козметика, могат да повишат риска от появата на пигментни петна.

Как да се храним през летния сезон, за да имаме красива и здрава кожа и да запазим тена ѝ максимално чист от петна?

Вижте кои храни да добавите към менюто си и към кои да бъдете с повишено внимание.

Авокадо – Авокадото е не само вкусно, но е богато на здравословни мазнини и антиоксиданти, които предпазват кожата от преждевременно стареене и увреждане от слънцето. Консумацията му ни осигурява витамини Е и С, за които е доказано, че подобряват значително кожата чрез подкрепа на колагена и устойчивост на окислително увреждане.

Риба – Вкусните риби като скумрия, пъстърва, херинга, сьомга са богати на омега-3 мастни киселини. Според редица западни изследвания омега-3 насърчава еластичността и плътността на кожата, спомага за намаляване на възпалението и намалява чувствителността на кожата към вредните UV лъчи.

Сладки картофи и моркови – Чудесни зеленчуци, които са богати на бета-каротин или провитамин А. Когато хапваме тези вкусни зеленчуци, бета-каротинът се интегрира в кожата ни и действа като естествен слънцезащитен щит, смятат учени.

Семена и ядки – Семената и ядките са чудесен източник на микроелементи като селен и цинк, витамин Е и омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за здравето и красотата на кожата през летния сезон ( и не само).

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари