Кое е истина и кое мит при грижата за зъбите с флуор?

23 юни 2022 14:28, Михаела Лазарова
0
Кое е истина и кое мит при грижата за зъбите с флуор?
Снимка: Istock

Всички сме чували за флуорида, но много митове, които достигат до нас, са ни настроили отрицателно към него. Флуоридът е естествено съединение от елемента флуор. Именно един от митовете свързани с този минерал е, че произходът му не е естествен. Флуоридът е минерал, който присъства в природата в много източници, като скали, вода, почва, риба, чай и т. н.

Съвременната дентална медицина използва и препоръчва флуорида в грижа за здравето на детските зъби. Защото когато става въпрос за денталното здраве на децата, няма място за митове, а се доверяваме само на фактите.

Кои са едни от най-често срещаните митове, свързани с този минерал?

Мит: Флуорът е вреден

Факт: Още един мит, в който не бива да вярваме. Докато децата растат, флуоридът помага на развиващите се зъби, което прави емайла по-твърд. Смята се, че той оказва положително влияние и на постоянните зъби, които ще се появяват след време, като ги прави по-устойчиви на гниене с напредването на възрастта. Известно е, че флуоридът също пречи на деминерализацията, която нарушава структурата на зъбния емайл и най-често може да възникне в резултат на консумация на сладки и солени лакомства, напитки съдържащи захар.

Мит: Флуорът причинява странични ефекти

Факт: Въпреки че флуорът е известен с това, че има много ползи за нашите зъби, много е важно да използвате правилната концентрация и количество за възрастта на нашите деца. Според общо правило децата под три-годишна възраст е препоръчително да използват паста за зъби, съдържаща не по-малко от 1000 ppm флуорид.

При децата между 3 и 6 години трябва да се използва паста за зъби не повече от количество с размер на грахово зърно, съдържаща повече от 1000 ppm флуорид. Когато флуоридът е в повече, това може да доведе до състояние, наречено флуороза, което може да причини появата на малки бели до кафяви петна по зъбите. До това състояние обикновено се стига, когато се ползва паста за зъби с твърде много флуорид.

Как можем да сме сигурни дали детето ползва правилната паста за зъби?

Верен съюзник в грижата за детското орално здраве е Kin. Ако вашите деца са на възраст между 6 и 12 години може да се доверите на Kin Fluorkin Junior паста за зъби за деца над 6 години с вкус на кола или ягода.

Този продукт е формулиран с доза натриев флуорид 1450 ppm. Това количество флуорид е подходящо за деца над 6 години. Пастата съдържа ксилитол, а редовната ѝ употреба спомага за намаляване на риска от кариеси, реминализира зъбките, с грижа към емайла и без глутен.

Вижте останалите митове и факти тук


0
Още по темата: kin
Още от Водещи мобилна
Как след 40 години вирусът на полиомелит се завърна в Англия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари