Ползите от фибрите за здравето на пикочния мехур

Фибрите имат диуретичен ефект
14 юли 2022 01:00, Михаела Лазарова
0
Ползите от фибрите за здравето на пикочния мехур
Снимка: Istock

Пикочният мехур е орган, който се влияе изключително много от храненето и състоянието на нервната система. Той е податлив на инфекции и раздразнения. Някои храни имат негативно влияние върху пикочния мехур и могат да причинят именно такива раздразнения, водещи до чести позиви за уриниране, болезнено уриниране, дискомфорт.

The Urology Care Foundation, цитирана от healthdigest.com споделя, че киселинните храни имат силно негативен ефект върху функциите на пикочния мехур. Сред тях са домати, кафе, цитрусови плодове, алкохол, шоколад, газирани и подсладени напитки, много пикантни храни. Всички те могат да предизвикат дразнене на пикочния мехур или да влошат съществуващия цистит. Подобен ефект, според WebMD имат и сладоледът, изкуствените подсладители, суровият лук, сладките храни.

За щастие обаче има храни, които помагат за подобряване на състоянието на пикочния мехур и стимулиращ здравословното му функциониране ефект. Това са храните, богати на много фибри.

Фибрите са макровещество, което е известно с положителния си ефект върху храносмилането и метаболизма. Те са ценни и за функциите на сърдечносъдовата и имунната система. Не само че потискат апетита и могат да са добър помощник в контрола на теглото, но и поддържат здравословните функции на пикочния мехур.

Диета, богата на фибри може да понижи дори риска от рак на пикочния мехур, както и да намали вероятността от възникване на цистит и други възпалителни заболявания на този важен орган.

Разтворимите и неразтворимите фибри оказват изключително благотворно влияние върху функциите на пикочния мехур. Те стимулират отделянето на урина, като помагат за прочистването на мехура от бактерии – основа за развитие на инфекции.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари