6 начина да понижите стойностите на пикочната киселина

Поддържайте здравословно тегло
1
6 начина да понижите стойностите на пикочната киселина
Снимка: Istock

Високите нива на пикочна киселина могат да доведат до подагра. Подаграта е вид артрит, който се развива заради високи стойности на пикочна киселина в кръвта, която се отлага в ставите под формата на кристали. Това може да причини силни болки, подуване на ставите, неподвижност, скованост. Засяга най-често стъпалата и големите пръсти на краката, но може да засегне и други стави.

Понижаването на пикочната киселина е критично важно за овладяване на този проблем. Дори да нямате подагра, но имате високи нива на пикочна киселина, понижаването ѝ е от голямо значение за предпазването на ставите и тъканите от отлагане на кристали.

Как можете да понижите стойностите на пикочната киселина по натурален начин?

Намалете храните, богати на пурини

Пурините са съединения, които присъстват в почти всички храни. Разликата е в това, че в някои храни съдържанието им е по-високо, отколкото в други. Именно богатите на пурини са храните, които трябва да ограничите, дори да изключите от храненето, ако имате високи или твърде високи нива на пикочна киселина.

Храните, които са най-богати на пурини, са дивеч, пъстърва, риба тон, пикша, сардини, аншоа, миди, херинга, алкохол, бира, мазни храни, бекон, млечни продукти, червено месо, черен дроб, сладкиши, сладки храни и напитки.

Наблегнете на бедните на пурини храни

За да намалите стойностите на пикочната киселина по естествен начин, наблегнете на бедните на пурини храни за сметка на тези с високо съдържание на тези съединения.

Сред най-бедните на пурини храни са фъстъчено масло, повечето ядки (но не всички), плодове и зеленчуци (с изключение на червено цвекло), кафе, пълнозърнест хляб, пълнозърнест ориз, картофи, листни зеленчуци, нискомаслени или обезмаслени млечни продукти.

Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването са фактор в появата на високи нива на пикочна киселина. Ако теглото е прекалено високо за дълъг период от време, това може да повлияе на стойностите на пикочната киселина в кръвта. От решаващо значение за овладяването ѝ е да се намали телесното тегло.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Пийте и кварцетин - освен, че подпомага отделянето на пикочна киселина, е полезен флавоноид и антиоксдидант и подпомага имунната система.