Как различните емоции се усещат в тялото ни?

Завистта засяга гърдите и главата
12 авг 2022 20:15, Михаела Лазарова
4
Как различните емоции се усещат в тялото ни?
Снимка: Istock

Всяко човешко същество изпитва емоции. Всеки ден преживяваме толкова много неща, които провокират в нас усещане за еуфория, щастие, тъга, гняв, депресия и т.н.

Ако досега не сте забелязали, емоциите без значение дали са положителни или отрицателни, влияят по определен начин на тялото и здравето ни. Забавният сайт Bright Side споделя любопитни данни за това как и къде се усещат емоциите. Вижте повече.

Щастието и любовта се проявяват в цялото тяло

Емоционалната възбуда от чувството на радост засяга нашите мускули, разположени в стомаха, червата и пикочния мехур. Oттук e и значението на израза „пеперуди в стомаха ми“. Въпреки това, в сравнение с щастието, любовта не се усещаше толкова много в краката.

Хубавото е, че тези две положителни емоции освобождават допамин и серотонин - хормоните на доброто настроение, които помагат за регулиране на настроението и емоциите ни.

Гневът се усеща главно в горната половина на тялото и може да засегне най-вече сърцето

Вероятно на това донякъде се дължи и причината, когато сме много ядосани да искаме да ударим нещо. Емоционалната енергия става интензивна в ръцете и може да почувстваме нужда да я освободим.

Но чувството на гняв освобождава и адреналин, което кара мускулите ни да се стягат и кръвното ни налягане да се повишава. Според редица западни прочувания, потискания гняв може да бъде свързан със сърдечни заболявания и отслабена имунна система.

Страхът и отвращението засягат горната половина на тялото и сърдечносъдовата система

Когато се страхуваме в тялото ни се задейства реакцията „бий се или бягай“. Тогава в тялото се отделят хормони, които ни подготвят за съответното действие. Тези хормони повишават активността в сърцето и белите дробове. Тогава обикновено дишаме учестено, усещаме сърцебиене. Стресът от постоянния страх може да доведе увеличи риска от сърдечни проблеми, но и да повлияе негативно на паметта.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


4
Още по темата: щастиедепресиястрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
ТОЧНОтака Е благодаря ЗА СТАТИЯТА