Как храненето може да намали риска от диабет?

И кои храни ни помагат да бъдем в добро здраве
26 авг 2022 23:10, Михаела Лазарова
7
Как храненето може да намали риска от диабет?
Снимка: Istock

Знаем, че за да намалим риска от развитието на диабет тип 2, е важно не само да спортуваме редовно, но и менюто ни да е изградено от полезни храни, намаляващи възпалението в организма. Според ново западно проучване, качеството на консумираната храна играе толкова голяма роля, колкото и генетиката при определянето дали някой ще развие диабет или не.

Проучване от април 2022 г., публикувано в PLOS Medicine, има за цел да определи дали генетиката и менютата на хората си взаимодействат по начин, който води до по-висока честота на диабет тип 2. Проучването включва близо 36 000 възрастни американци, които са участвали в него, пише draxe.com

Генетичният риск на участниците е бил определен с помощта на полигенни резултати, докато качеството на храната е било оценено с помощта на специален индекс за здравословно хранене. Според резултатите, въпреки че генетичният риск за диабет тип 2 е налице, ако човек се храни с нискокачествени храни, при него рискът да развие заболяването се увеличава с до 30%, докато при хората, които следят менюто си, този риск е по-малък.

Като цяло ниското качество на храната и повишеният генетичен риск изглежда имат приблизително еднакво въздействие върху вероятността дали някой ще развие диабет тип 2, смятат учените.

Заключението е, че здравословното хранене е свързано с по-нисък риск от диабет при всички нива на генетичен риск.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ФелдшерАз пия Метфогамма, но няма ефект.
5
0
 
7
 
! Отговори
Диабетик преди 1 година
Глад му е майката..
4
0
 
4
 
! Отговори
Фелдшер преди 1 година
Диабетът тип 2 лесно се развива особено в по-млада възраст. Редовната и прекомерна употреба на тестени и захарни изделия вдига мощно инсулина. Хубавото е на Диабет 2, че е контролируем и състояние на организма за разлика от Диабет 1. Следете си килограмите, обиколката на талията, хранителните навици и няма да се разболеете от Втори тип диабет. Защото диабет тип 2 има сериозно последици върху бъбреците, нервната система, сърцето, стомаха, панкреаса, дебелото черво, кожата, половата система.
3
0
 
5
 
! Отговори
подзаглавие преди 1 година
...И кои храни ни помагат да бъдем в добро здраве...
2
0
 
9
 
! Отговори
Радо преди 1 година
Страшно тъпозаключение на "учените" по повод диабета и храненето.Голямо откритие.
1
1
 
10
 
! Отговори
анал-лизатор преди 1 година
До София - фани се на работа, моме, иначе нема да прокопсаш -знаят ли ваште, че ходиш без гаще?