За какво е полезен кимионът?

Укрепва имунитета
11
За какво е полезен кимионът?
Снимка: Istock

Една от най-често използваните в кулинарията подправки е кимионът. Използваме го за приготвянето на маринати за месо, овкусяване на кайма, при печива, супи и други. Освен вкусна подправка, за кимиона е известно, че спомага за подобряване на мозъчното здраве, стимулира отделянето на кърма. Разбира се не бива да прекаляваме с консумацията, но при умерена вижте за какво е полезен.

1. Кимионът е богат на желязо, което го прави подходяща подправка за консумация, ако страдате от анемия и свързаните с нея неразположения като слабост, летаргия, липса на концентрация и замайване.

2. Спомага за подобряване на храносмилането. Семената от кимион стимулират производството на ензими, които помагат за разграждането на макромолекулите като захар, мазнини, нишесте и протеини. За кимиона на прах се смята, че помага и при киселини и лошо храносмилане.

3. Помага при кашлица. Тъй като съдържа антиоксиданти и витамин С, кимионът помага при кашлица, но и при неразположенията свързани с астмата. Не на последно място засилва защитните сили на организма.

4. Кимионът съдържа антикарциногенни агенти като тимохидрохинон, тимохинон, тимол и дитимохинон. Съдържа големи количества етерични масла, които помагат за предотвратяване на увреждането на клетките от свободните радикали, сочат западни изследвания. Също така се смята, че консумацията му спомага за подобряване на функциите на всички органи в тялото.

5. Подобрява качеството на спермата. Семената на кимион съдържат цинк, за който е известно, че допринася за подобряване на качеството на спермата. Също така подобрява и настроението и помага при безсъние.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: кимионпротеиницинк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Споделен опит преди 1 година
Навремето, преди да излязат от дома госпожиците сдъвквали по няколко листенца кимион, за да нямат газове и да не се окажат в неудобна ситуация, когато са сред хора и ги ухажват кавалери. питайте бабите си, те са получавали такива съвети от своите м.а.йки.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До София Софке, вече ти казахме. Оценихме те и ти писахме "слаб (2)". Вместо да упорстваш тук, намери си работа, каквато ти подхожда. Например, да продаваш арпаджик на Женския пазар.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кимиона всичко добива вкус на кебапчета. Скараджиите го знаят и за от 50 грама кайма, 750 грама хляб и пакетче кимион правят 2 кила кебапчета.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Камионът е полезен за крадене от строежите! Най добре го доказа ГЕРП!
2
0
 
10
 
! Отговори
мда преди 1 година
Полезен е за вкуса на луканката.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слагам го на всичко, много е полезен