СЗО: Огнища на холера по света, ръст на починалите

Тревожно расте броя на заразените, предупреждават специалистите
30 сеп 2022 18:51, Петя Славова
13
СЗО: Огнища на холера по света, ръст на починалите
Снимка: БГНЕС

Случаите на холера са се увеличили тази година, особено в региони на бедност и конфликти. Огнища на болестта са регистрирани в 26 държави, а смъртните случаи бележат рязък скок, предаде Ройтерс, като се позова на Световната здравна организация (СЗО).

Обичайно по-малко от 20 страни годишно докладват за огнища на холера, която се разпространява чрез поглъщане на заразена храна или вода и може да причини тежка диария.

"След години на спад наблюдаваме тревожно нарастване на броя на огнищата по света през 2022 г.", заяви на брифинг в Женева днес Филип Барбоза, ръководител на екипа за борба с холерата към СЗО.

Средният процент на смъртност през годината досега почти се е утроил в сравнение с петгодишните средни нива и в момента е около 3% в Африка, добави Барбоза.

Въпреки че при повечето заразени болестта минава с леки или без симптоми, холерата може да убие човек за часове, ако не се лекува, предава БТА.

Огнище на холера в Сирия вече отне живота на 33-ма души и представлява опасност за фронтовата линия на продължаващата вече 11 години война. Освен това болестта засилва и страховете на хората в претъпканите с изселени цивилни лагери.

Африка и част от Азия, включително Пакистан, са някои от районите с голям брой случаи.

Барбоза заяви, че само няколко милиона дози ваксини са налични до края на годината, като посочи сред причините недостатъчния брой производители. СЗО продължава да поддържа складови наличности от ваксини срещу холера за спешни случаи.

"Пределно ясно е, че не разполагаме с достатъчно ваксини, за да отговорим на рязката поява на огнища и още по-малко, за да сме в състояние да осъществим превантивни ваксинационни кампании, които биха довели до намаляване на риска за голям брой страни", добави още ръководителят на екипа за борба с холерата към СЗО.

По думите му, не съществува обща калкулация за броя на случаите на холера по света заради разликите в механизмите за наблюдение между отделните държави.


13
Още по темата: холераСЗО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
Пак там, пише го в статията
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може и при нас да са я пуснали ама от хлора във водата умира.
5
0
 
1
 
! Отговори
До Ред стар преди 2 месеца
Ми барем беше прочел статията...
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе вие тук знаете ли изобщо какво е холера и къде виреи ? :)) що за глупави коментари.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СЗО сега и пандемия от холера ли ни обещава?
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вацини вацини ВАЦИНИ!
1
5
 
8
 
! Отговори
Ред стар преди 2 месеца
Преди когато половината Свят беше социалистически и живота беше песен, Холерата се моташе само в Африканските държави и Инадия. А сега!?