Фондацията Гейтс дава $1,2 млрд. за премахване на полиомиелита

В Пакистан и Афганистан болестта все още е ендемична
17 окт 2022 07:50, Елка Василева
19
Фондацията Гейтс дава $1,2 млрд. за премахване на полиомиелита
Снимка: архив, БГНЕС

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс съобщи, че ще отдели 1,2 милиарда долара за усилията за премахване на полиомиелита в световен мащаб, съобщи Асошиейтед прес.

Средствата ще бъдат използвани за подпомагане на изпълнението на стратегията на Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита до 2026 г., която се опитва да премахне вируса на полиомиелита в Пакистан и Афганистан. Това са последните две страни, в които болестта е ендемична, се казва в изявление на фондацията, публикувано снощи.

Средствата ще бъдат използвани и за предотвратяване на появата на огнища на нови варианти на вируса.

Фондацията обяви това вчера на Световната здравна среща в Берлин. На уебсайта ѝ се съобщава, че е допринесла с близо 5 милиарда долара за инициативата за премахване на полиомиелита. Инициативата се опитва да интегрира полиомиелитни кампании в по-широки здравни услуги, като същевременно увеличава използването на новата перорална полиомиелитна ваксина тип 2. Групата също работи за укрепване на националните здравни системи, така че страните да са по-добре подготвени за бъдещи здравни, според изявлението.

"Последните стъпки към изкореняването (на болестта) са определено най-трудните. Но нашата фондация продължава да се бори за бъдещето без полиомиелит и сме оптимисти, че ще го видим скоро", заяви изпълнителният директор на фондацията Марк Сузман.

Пакистан е съобщил за 20 случая на полиомиелит досега тази година, всичките в северозападната част на страната. Афганистан, който регистрира два случая тази година, преди това нямаше достъп до ваксини поради насилие и талибаните, които не допускаха екипите за полиомиелит в райони под техен контрол. Миналата година обаче, няколко месеца след като превзеха Афганистан, талибаните се съгласиха да позволят на здравните работници на ООН да започнат национална кампания.

Пакистан отдавна се бори с ислямските екстремисти, нападаща здравните работници, борещи се срещу полиомиелита и защитаващата ги полиция. Екстремистите твърдят неоснователно, че ваксинациите са западна кампания за стерилизиране на деца.

Тази година кампанията е изправена и пред нови предизвикателства поради безпрецедентни валежи, които разрушават пътни мрежи и здравни заведения, ограничават кампаниите за ваксиниране и принуждават хората да напускат родните си места, отбелязва АП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Колко народ преди 1 година
Избиха НЕОФАШИСТИТЕ с тези ВАКСИ.И там хората не са прости на подплатените лекари и медии работят против народа.ТОВА Е ИСТИНА ЧЕ СТЕЛИРИЗИРАТ СВЕТА С ВАКСИНИ НА МЕСТА ПОВЕЧЕ КАТО АФГАНИСТАН.Само,че няма реални статистики които да ви го докажат,защото всичко се манипулира!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сиренето е безплатно само в капаните за мишки! Та такава е и благотворителността на гейтс и компания
15
0
 
4
 
! Отговори
789 преди 1 година
направих си тръда да търся по световните и индийски медии, дали изобщо има таова нещо...има във фантазиите на някоя лелка, писала в интернет
14
0
 
1
 
! Отговори
789 преди 1 година
то реално всеки може да съди всеки по света, а ОСЪДИХА ли го или съдята го прецака хахаха
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До коментари 10 и 11. За това ли Индия го съди ?
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
евала гейтчо, точно така. Имаме нужда от разцвет на чалмарите от авганистан и пакистан, докато ние се топим с все по-бързи темпове... за това ли си пръскаш милиардите?
11
8
 
1
 
! Отговори
ИЦо преди 1 година
Ахахахах коментарите надолу са топ. Материала ни е много специален. Леле какъв добитак живее на тази територия.
10
7
 
1
 
! Отговори
ужас преди 1 година
тука всички коментиращи без изключение са предОбрили с кофти клипчета за ***.и от ютюбата, кофти матриал -кофти кабеларки и клипчета като за малки деца...
9
5
 
13
 
! Отговори
А вие преди 1 година
Давате ли си сметка,че толерирате масови у.б..ийцци през вашите новини и ги представяте като някакви героѝ? Не ви ли е срам бе? Графен оксид, алуминий,бактериѝ, и половин мендилеева таблица в шишенца...?! Нормални ли сте? Вземете да изтрезнеете ат тези пари ч,че Бог няма да ви трае дълго!!!!!!!!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимем преди 1 година
Тоя луд ли е. Ако беше един руски олигарх колко яхти щеше да си купи и един два футболни отбора
7
3
 
9
 
! Отговори
Реклама на преди 1 година
изврAteHи саtаняги глобаГлисти! Пишете поне, че е платено съобщение!
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гейчока дарява с едната ръка и прибира с другата. Знаем много добре какво стана 2017 - във ваксините има вещества за стерилитет. Долне *** е тоя
5
1
 
16
 
! Отговори
Джо Байдъна преди 1 година
Щом Гeйчoка е замесен значи да очакваме поредната плaндемия.
4
1
 
14
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Аха ясно, да има нова пандемия от нещо друго, че ковида нещо не се показа като ефективен, доста хора оцеляха.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тези парици бяха дадени на Зелята - щеше да инвестира в тонове бяло !
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От тези нито виндоуса, нито парите им искам, защото са мошеници! Не знам кога ще ги арестуват за нарушения срещу човечеството!
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте ги в Африка колко обичат Гейтс заради експериментите, на които бяха подложени.