Хапвайте лук за здраво сърце и баланс на холестерола

Вкусният зеленчук подсилва и имунитета
29 окт 2022 21:09, Михаела Лазарова
6
Хапвайте лук за здраво сърце и баланс на холестерола
Снимка: Istock

Обичате ли лук? С лук винаги е по-вкусно! Този невероятен зеленчук консумираме през всеки сезон. Богатството му от видове ни позволява да направим своите рецепти наистина неустоими. Лукът е неизменна част от менюто ни, когато страдаме от настинка. Ползите от лука за здравето са многобройни. Зеленчукът ни осигурява витамини В6 и С, фолат, желязо и калий. Помага ни да облекчим болното гърло, кашлицата, дори хремата.

Вижте още 10 добри причини да го консумирате по-често.

1. Намалява риска от рак – Според проучване, проведено от University of Guelph, червеният лук е най-ефективен при унищожаването на раковите клетки на гърдата и дебелото черво, сочат изследвания. Този лук има високи нива на кверцетин и антоцианин – две съединения, които допринасят за тази характеристика.

2. За здраво сърце – Флавоноидите в червения лук могат да допринесат за здравето на сърцето, смятат учени. Лукът е богат също и на съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Също така, лукът съдържа тиосулфинати, които действат като естествени разредители на кръвта и намаляват риска от инфаркт и инсулт.

3. По-ниски нива на кръвната захар – Според западни изследвания, редовната консумация на лук, може да помогне за баланса на кръвната захар, разбира се ако се следва здравословен режим на хранене. Едно от серните съединения в лука (S-метилцистеин) и кверцетин може да има благоприятен ефект върху кръвната захар, смятат учените.

4. Насърчава здравословното храносмилане – Лукът е богат на фибри и инулин. Доказано е, че инулинът действа като източник на храна за полезните бактерии в червата. Фибрите в зеленчука също помагат на тялото ни да поддържа добри нива на здравословните бактерии. Разбира се, ако имате някакви храносмилателни проблеми е добре да се допитате до лекар, който да ви насочи кои храни да избягвате.

5. Полезен за здравето на костите – Още една причина да хапваме редовно лук е, че някои западни изследвания стигат до извода, че лукът може да намали риска от свързаната с възрастта остеопороза. Според швейцарски изследователи съединение в белия лук може да намали загубата на костна маса.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обичам боба, леба и web-а ! Но най обичам аз web-а: какви хубави новини има само !Чесън се яде преди среща с вампири.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чесън кога?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нарязвам лук,поръсвам малко сол и малко захар,слагам в буркан.След 30 мин е готов деликатес,издържа 3-4 дена в хладилник и не дразни стомаха.Руска рецепта,вкусен е в сандвич,със сметана и майонеза,с яйца,картофи.Също и Димков препоръчва да се пие сока на един лук нарязан и поръсен със захар престоял една нощ.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами.... май е коса, зъби, нокти и здраве предимно е до ген. Има пушачи и алкохолици които ядат и много вредно но живеят над 80 без болести. Има и такива които не консумират пържено а предимно зеленчуци и храни богати на фибри но имат висок холестерол който е наследствен !
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят баща е на 86 г. През целия си живот НЕ е ходил на лекар. Гриповете и настинките ги лекуваше вкъщи с чайове. Все пак си купи апарат за кръвно от аптеката. Премери го - 98/60. А на младини доста си пийваше алкохол, цигари не употребяваше, но алкохол доста.