В Европа сърдечно-съдовите заболявания са най-големият убиец

Държавата трябвало да обърне внимание на профилактиката на децата
22
В Европа сърдечно-съдовите заболявания са най-големият убиец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата трябва да обърне внимание на профилактиката и то още от ранна детска възраст. Това мнение изрази в пред Нова телевизия инвазивният кардиолог от УМБАЛ "Сити клиник"  проф. Иво Петров, който получи приза „Лекар на годината”.

"Мисията на всеки лекар е да помага на всички. Независимо кой откъде е и какъв е социалният му статус. Надявам се, че успяваме", подчерта той.

Той е от лекарска фамилия, но по думите му не това е повлияло на избора му на професия. „Блазни ме мисълта, че аз поставям основите на някаква лекарска фамилия. Дъщеря ми и синът на мой братовчед, с когото сме израсли като братя – и двамата са лекари. Така че се поставя някаква основа. Но това няма значение. Важното е, че хората от моята фамилия, и от двете страни, са изключителни хора. Много достойни”, посочи той.

По думите му изборът му да стане сърдечен хирург е станал случайно. „Избрах медицината случайно. По време на така нареченият демократичен преход трябваше много бързо да се избере с какво да се занимавам. Много от моите колеги избраха не медицината, а нещо друго. Сърдечно-съдовите заболявания са голям проблем за България. Имаше нужда от такива лекари. А освен това моят първи досег с медицината беше още по време на студентските ми години. Бях доброволен сътрудник в болницата на професор Александър Чирков и така се запали интересът ми към тази специалност”, разказа професор Петров.

„В Европа и въобще в Западния свят сърдечно-съдовите заболявания са най-големият убиец. Това са така наречените болести на циркулацията. Те са характерни за нашия начин на живот – повече заседналост, доста стрес, липса на движение. Пушенето също е един от основните рискови фактори. Това ни поставя на едни от първите места по тези заболявания. Трябва да се полагат грижи да не се разболяват хората. Държавата трябва да обърне внимание на профилактиката и то още от ранна детска възраст”, категоричен е медикът.

И допълни: "Създаването на полезни навици трябва да се създава в ранна детска възраст, за да се избегнат предпоставките за ранна хипертония".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: здравеИво Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Още нищо не сте видяли!
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я па тоя, а по телевизията викат, че бил ковид и ваксата пазела. Тъкмо се бях навил за бустер, сега ще взема едно съдоразширяващо малко Джони да си сипя, и ще спя поне 8 часа. Ай ша му се не види и телевизията
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като пораснете и минете 50-те ще разберете за какво ви говори този лекар. Засега си бършете жълтото около устата
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърдечно-съдовите заболявания от години са основната причина за умиране в България и не само в България. Интересното е, че с появата на Ковид-19 броя на починалите от сърдечно-съдови те заболявания се запази. От една страна Ковид-19 изпреварва другите заболявания и хората умират от Ковид-19, сме от другите заболявания. От друга страна има обратния ефект - постковид последиците увеличаващи броя на починалите от сърдечно-съдови заболявания. Това се видя още преди ваксините,така че не ги намесвайте
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид- преболедувалите тепърва ще страдат от прекараните миокардити, ще получават инфаркти и инсулти.
12
5
 
11
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
След "ваксините" това е нормално.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- големият убиец е прикриването на лекарски грешки от колегите. Така гарантират безнаказаността си. Гарван гарвану око не вади.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, как да се бори човека. Нашенецът само пътува, яде и пие по олинклузиви.
9
5
 
17
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Преди пландемията кое предизвикваше тромбози и инфаркти? Аре обяснявай!
8
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антиваксърите много коварно започнаха да приписват последствията от ковид като уж "последствия от ваксините ". Трябва да си сляп за да не виждаш истината.
7
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид пандемията тепърва ще мори хората от инсулти и инфаркти. Вирусът предизвиква тромби и уврежда кръвоносните съдове необратимо. Рискът е най-голям до 12 месеца след преболедуване.
6
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки лекар, който продължава да крие, че ковид19 е измама, не е лекар. Факт, няма вяра и доверие в лекарите вече. Всички видяхме и ръкопляскахме.
5
11
 
1
 
! Отговори
МВР Перник уроди преди 1 година
Главният прокурор Гешев в симбиоза с Пернишки мафиоти е замесен в Терористични актове срещу Български граждани със СРС техника!Спрете финансирането на МВР и ДАНС - убиват ни с честоти!
4
14
 
12
 
! Отговори
патоанатом преди 1 година
В моргата всеки ден ми доставят по 200 ваксинирани трупа не мога да насмогна вече.Съвет към студентите запишете се за патоанатоми ще се разцепите от работа и пари ще има много за всеки труп
3
11
 
12
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Виждате ли - не са Ваксините, а са Страничните Увреждания в следствие на Ваксинацията, но Ваксините са си БезОпасни и Ефективни!
2
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледахте ли какви неща вадят патоанатомите от вените на ваксинирани трупове? Как няма да са най-големия убиец.
1
11
 
14
 
! Отговори
Да допълним преди 1 година
.... Вследствие на инжектирането с ковид експерименталки.