6 хранителни елемента за суха кожа

Цинкът е минерал важен за имунитета, но и за здравето и красотата на кожата
31 окт 2022 15:51, Михаела Лазарова
1
6 хранителни елемента за суха кожа
Снимка: Istock

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Има различни типове кожа и всеки тип се нуждае от специфична грижа, но не бива да забравяме, че има разлика между суха и дехидратирана кожа. Мазната кожа също може да бъде дехидратирана, сухата също.

Недостатъчният прием на важни хранителни елементи, околната среда, могат да направят сухата кожа по-чувствителна, раздразнена, да ускорят процесите на стареене. Вижте освен витамин А, кои други витамини и минерали са важни за здравето и красотата на сухата кожа.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар.

Витамин Е

Витамин Е може да се приема чрез храни, които го съдържат, но също така и под формата на хранителна добавка, да се прилага локално, добавен в маски за лице, козметика обогатена с него. Витаминът е мощен антиоксидант, който предпазва кожата от увреждането на свободните радикали и околната среда. Също така се смята, че действа противовъзпалително, успокоява сухотата, сърбежите и зачервяването, които са характерни за сухата и дехидратирана кожа. Когато се използва локално, може да помогне за предотвратяване на загубата на влага в кожата, като същевременно я поддържа хидратирана.

Цинк

Цинкът е минерал важен за имунитета, но и за здравето и красотата на кожата и косата ни. Смята се, че има фантастични противовъзпалителни ползи за предотвратяване на зачервяване и сухота на кожата. Цинкът е много полезна добавка за суха кожа, а храните, с които можем да си го набавим са морски дарове, тиквени семки, боб, нахут, червено месо и други.

Омега-3 мастни киселини

Един от най-важните хранителни елементи за здрава и красива кожа. Тялото ни винаги подсказва, ако имаме дефицит на тези мастни киселини, като кожата става по-суха и сърбяща. Омега-3 са изключително полезни, когато става дума за предотвратяване на възпаления на кожата и в организма като цяло. Лененото семе и рибата са едни от най-добрите източници да си ги набавим, но може да се приемат и под формата на хранителна добавка.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: витамин Eсуха кожацинк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо са ми щом ще ми напраят кожата суха?