Първи случай на маймунска шарка и в Шри Ланка

17 държави съобщиха за увеличаване на честотата на заболяването
4 ное 2022 21:20, Петя Славова
14
Първи случай на маймунска шарка и в Шри Ланка
Снимка: БГНЕС

В Шри Ланка е регистриран първият случай на маймунска едра шарка. Заболяването е диагностицирано при 20-годишен мъж, съобщи вестник "Дейли Мирър", позовавайки се на информация на Министерството на здравеопазването на островната държава.

Още по темата
Според информацият, младият мъж, който е диагностициран с вируса, се е върнал от ОАЕ преди два дни. Той се лекува в болница в Коломбо, предава БГНЕС.

Маймунската едра шарка е рядко вирусно заболяване, което се среща предимно в отдалечени райони в Централна и Западна Африка, близо до тропическите гори. Първият случай на предаване на инфекцията от животно на човек е регистриран през 1970 г. в Демократична република Конго. Според СЗО вирусът се предава на хората от диви животни, като гризачи и примати, а вторичното му разпространение чрез предаване от човек на човек е ограничено.

Седемнадесет държави съобщиха за увеличаване на честотата на заболяването. По данни на Световната здравна организация броят на инфекциите с маймунска едра шарка се е увеличил особено силно (със 7,7%) в Перу.

В същото време в 41 държави няма нови случаи в продължение на три или повече седмици. САЩ е страната с най-голям брой инфекции от началото на годината (27 128). Следват Бразилия (8 621), Испания (7 239), Франция (4 064), Обединеното кралство (3 673), Германия (3 651), Перу (2 785) и Колумбия (2 730). Мексико (2 147) и Канада (1 410). По-голямата част от случаите (97,1%) са сред мъже на възраст между 29 и 42 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Te там и викат просто шарка.
11
1
 
6
 
! Отговори
Асенка Василева преди 1 година
Страх ме е мъжът ми да не ми лепне мамунска шарка!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто се появи шарката джендърите поспряха да ни занимават.Да си правят каквото си правят там без да ни го рекламират!Живи и здрави да са.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му мислят обратните.Имат невероятния шанс да лепнат 3 в 1:шарка,СПИН и/или ковид.Неочаквано добра комбинация,която удари ЛГБТ пропагандата в земята.Това си е от Господ,защото са неразумни.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде на фичка си лелеина е Шри Ланка и защо ни онгормирате, че там някакъв индивид се е раболял ит нещо си? Кажете, защо трябва да знарм тази новина. От къв зор тази простотия трябва да ни интересува, че ни я сервирате. Малко от малко не мислите ли, кое има стойност като информация и кое е безсмислено?!? Айде ще аи спестя епитетите, ама сами шр се сетите.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онзи ден гледах сравнително противно предавана на Джо Оливър, и при това за неговите стандарти, в признаха, че да - маймунска шарка ес предава най-често сред хомсексуалните мъже и после ... почнаха да дават съвети, как да се правил безопасне секс между мъже, как да се гледали, докато си... таковат таковата. Прекрасно. Коунски сяят :) ... Накрая заклщчението беше, че и другите хора ще го прихващат. Ем .. мина половин година и още не сме го прихванали.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По-голямата част от случаите (97,1%) са сред мъже на възраст между 29 и 42 години." както отдавна, отдавна е ясно - венерическо, предавано при а.нале.н се.кс - между ГЕЮВЕ. НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ
5
2
 
2
 
! Отговори
ЦИРК МАМУНСКА ШАРКА преди 1 година
Ама не бе, сериозно ли
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е втората пландемия с която пак ще ни тормозят. Но хубавото е че вече знаем с какви измамници си имаме работа.
3
1
 
6
 
! Отговори
Веско преди 1 година
Ужас! Направо ще си разплета чорапите.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aм', cлeg kaтo e мюмюнcka шapka, kъge иckaтe ga иge, npи миcиpkитe ли?
1
5
 
10
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Тая "шарка" доколкото знаем е автоимунно заболяване причинено от "ваксините". Да му мислят набучените.