Полезни храни за здрави бъбреци

Хапвайте зеле
19 ное 2022 13:40, Михаела Лазарова
7
Полезни храни за здрави бъбреци
Снимка: Istock

Бъбреците са едни от най-важните органи в човешкото тяло. Но каква е всъщност тяхната функция? Ще се опитаме да я обясним накратко. Те са нещо като пречиствателна станция – с тяхна помощ излишната вода и течности се извеждат извън организма. Освен това те преработват и ненужната киселина, която тялото произвежда, като по този начин се поддържа балансирано количество на течности, соли и минерали в тялото.

Ето защо да поддържаме бъбреците си здрави и добре функциониращи може да се окаже от ключово значение за нашето здраве. Най-лесно можем да постигнем това с правилния подбор на храни и напитки. Ето и кои да изберем:

Червени чушки

Тези вкусни зеленчуци притежават не само силен вкус и аромат, но и са богати на калий, а това ги прави перфектни помощници за здравето на бъбреците. Освен това, в състава им влизат още: витамин C, витамин А, фолиева киселина и фибри. Червените чушки имат в състава си вид антиоксидант, за който се твърди, че дори може да ни предпази от ракови образувания. За да консумираме повече от този зеленчук, можем да го добавим към салати, в ястия като миш-маш или омлет, както и като вкусно допълнение към любимия сандвич.

Зеле

В състава на зелето влизат определени фитохимикали, за които се твърди, че могат да разрушат свободните радикали, още преди те да са нанесли вреда на организма. Освен това тези вещества могат да окажат и ползотворно влияние върху сърдечносъдовата система. Зелето е евтин начин да си набавите витамин К, витамин C, витамин B6 и фолиева киселина. За да хапваме повече от него, можем да си направим вкусна салата от настъргано зеле и моркови, а ако добавим червено цвекло и сурови семена, тя ще се превърне в истинска витаминна бомба. Ако пък сте любители на ястия с месо, направете си задушено пуешко, пилешко или пък свинско на фурна, със зеле.

Карфиол

Още един кръстоцветен зеленчук, който е богат на витамин C и богат източник на фолиева киселина. Незаменими са неговите съставки, които помагат за неутрализирането на токсините, които могат да увредят мембраните на ДНК молекулата. Можете да добавите карфиола в диетата си под формата на туршия, или пък от него да направите вкусно пюре, с което да замените традиционното картофено пюре. Този зеленчук е нискокалоричен и идеален за нисковъглехидратни режими.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А киселото зеле става ли з бъбреците. Питам щото статията не казва нищо по този въпрос, а аз вече напълних бидона.....
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пийте Хисарска вода! Уникална е за камъните.
2
1
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
и моят татко беше диагностициран с бъбречна недостатъчност. След обикаляне по болниците всички му казваха, че в най скоро време трябва да почне хемодиализа и след време, като се намери донор да му присадят. Татко обаче се беше отказал, не искаше да го мъчат и просто се примири, че си отива от този свят. Беше на 74 г. Лежеше вкъщи и си чакаше сетния край, два месеца лежа и почина, но беше мъчително
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Увредите ли бъбреците - край! ЧАО! Моята леля беше на 68 г. , когато и бяха открили бъбречна недостатъчност, беше на хемодиализа, после сърцето й се увреди, оттам сърдечна недостатъчност беше развила. Мъчение за нея беше последната година от живота й. Като балон се беше подула, не можеше да ходи, не можеше да диша, говори, накрая не искаше да пиеше лекараствата, за да умре по-бързо, защото болките не се търпяха. Накрая - една сутрин не се събуди.