4 напитки за облекчаване на болките в гърлото

Богати на антиоксиданти
12 яну 2023 11:51, Михаела Лазарова
5
4 напитки за облекчаване на болките в гърлото
Снимка: Istock

Възпаленото гърло е едно от най-честите неразположения по време на настинки и грип. Чувството на сърбеж, драскане и подуване, постоянно раздразнение, затрудняване при преглъщане, говорене... Възпаленото и болезнено гърло се появява като част от имунния отговор на тялото срещу вирусни или бактериални инфекции. Това води до възпаление и подуване на лигавиците в гърлото, което предизвиква и болезненото усещане.

Някои от факторите, причиняващи болки в гърлото, са настинка, грип, алергии, замърсители, дим, сухота, високо говорене. Болките в гърлото са знак, че е добре да се консултираме с лекар. Освен необходимото лечение, което ще ни бъде назначено, вижте някои напитки, за които е известно, че спомагат за намаляване на болките.

Мляко с куркума

Според книгата The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies от д-р Vasant Lad, пиенето на една чаша топло мляко с половин чаена лъжичка куркума, е полезно за подобряване на състоянието. Куркумата има противовъзпалително действие, богата е на мощни антиоксиданти. Към напитката може да добавите и гхи, което е много полезно за здравето и за болно гърло включително, както и малко мед. Медът също е известен с това, че спомага за облекчаване на болките в гърлото. По желание може да добавите и канела.

Чай от джинджифил

Джинджифилът е една от най-добрите подправки за подсилване на имунитета и намаляване на възпалението в организма. Леко пикантен, за него е известно, че спомага и за намаляване на мускулните болки по време на настинки и грип, както и че облекчава неразположенията в гърлото. Вземете корен от джинджифил, обелете го и го настържете. Добавете към вряща вода, оставете да ври 10 минути и прецедете. Овкусете с мед и лимонов сок. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
аха преди 1 година
разтопен сладолед разбира се
2
1
 
6
 
! Отговори
мхм преди 1 година
една лъжица ябълков оцет и всичко е наред!
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Настърган джинджър с мед. Директно в чая. Страхотно средство. Ама медът да е истински.