За какво е полезен кресонът?

Спомага за понижаване на кръвното налягане
21 яну 2023 16:31, Михаела Лазарова
9
За какво е полезен кресонът?
Снимка: Istock

Той има лек пикантен вкус, но същевременно много свеж, подходяща добавка е към салати, ястия, смути, сандвичи. Кресонът – кръстоцветен зеленчук, който може да намерите на щанда със свежи зеленчуци в магазина. Защо да го добавите към менюто си, вижте в следващите редове.

Помага за намаляване на риска от рак на дебелото черво

Като листен зелен зеленчук, кресонът е сочен за една от най-полезните храни за превенция на раковите заболявания, сочат редица западни изследвания. Той е богат на витамини, минерали и антиоксиданти, но същевременно има много ниско съдържание на калории, мазнини, въглехидрати и натрий.

Осигурява ни и полезни съединения, като изотиоцианати, които са естествено срещащи се химикали, открити в много кръстоцветни зеленчуци. Според учени, тези съединения имат мощни свойства за борба с рака и дори могат да помогнат за блокиране на растежа и разпространението на раковите клетки.

Изследванията показват, че при разграждането си, тези съединения могат да помогнат за защитата на клетките от увреждане на ДНК. В заключение, кресонът заедно с други кръстоцветни зеленчуци, може да помогне за предотвратяване и борба с други форми на рак, включително рак на черния дроб, белите дробове и гърдата, смятат учените.

Съдържа полезните омега-3 мастни киселини

Тях можем да си набавим не само от консумацията на месо, риба, яйца, други храни от животински произход, но и от растителни източници. Кресонът съдържа разнообразие от фитонутриенти, витамини и минерали, но също така има и добри количества омега-3 полиненаситени мастни киселини, главно под формата на алфа-линоленова киселина.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Колко преди 1 година
го имах из посева, но не изкопаха него, а ми "обработиха" лука и картофите. Неграмотни крадци ей.
3
3
 
4
 
! Отговори
Бай Спас преди 1 година
Ракия става ли от тва?Значи не ми го хвали.
2
5
 
4
 
! Отговори
Пътешественик преди 1 година
Имаше го на пазара в Одрин и се чудехме: Ко'й туй нещо?
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За нищо