Сербезова: Предписват се лекарства, които вече не са на пазара

Тя обясни какви са причините за недостигът на лекарства
23 яну 2023 10:08, Нели Христова
23
Сербезова: Предписват се лекарства, които вече не са на пазара
Снимка: БГНЕС

"Недостигът на лекарства е явление, което наблюдаваме от години наред. Аз апелирах да има едно обхватно решение на проблема. В момента доктор Меджидиев се насочва към една от причините, но не и основната", това заяви бившият здравен министър Асена Сербезова в предаването "Денят започва" по БНТ.

"Правен е един много внимателен анализ, с когото вероятно д-р Меджидиев не е запознат. Предписват се лекарства, които вече не са на пазара. На първо място лекарите трябва да предписват това, което е налично. Това може да се случи, ако се комуникира с лекарите, за да знаят те кое е налично", каза тя.

"Анализът показва, че причините са много по-големи. Това, към което се е насочил министърът, не е основният проблем. Тук се смесва истина с неистина. Наблюдаваните лекарства винаги са били около 4000, държавата продължава да наблюдава същият брой, както и преди. Формулата, която определя дали едно лекарство да влезе в забранения списък, не е съгласно закона", заяви Сербезова.

"Медицинските специалисти нямат достъп до системата СЕСПА. През месец август миналата година парламентът прие една промяна във функционалността на СЕСПА, да може аптеките да виждат какво имат производителите. Системата се администрира от Изпълнителната агенция по лекарствата. Всеки един потребител влиза вътре и се регистрира. Никой не може да влезе в системата без да остави следа", увери бившият здравен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Вкк преди 1 година
Да, защото някои лекарства са по-евтини и не се произвеждат или внасят! Защото си правите каквото ви е удобно/всички управленци/, за да печелите повече и от всичко!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вземи Асена, удари Асен. Тези двамата последни министри са дъното. Само приказки ала-бала. А през това време бизнесът си върви. Паралелната търговия не спира. Точенето на скъпи лекарства от НЗОК също. Хората обикалят и питат по аптеките, докато някои правят пачки. Това е целта на заниманието.
19
0
 
8
 
! Отговори
лекар преди 1 година
Хайде сега пък ние да сме виновни,че изнесохте нашите лекарства в чужбина!
18
0
 
7
 
! Отговори
безпартиен преди 1 година
Откакто беше минисстър тази жена оттогава започнаха да изчеават лекарствата от аптеките.За година време 3-ти път от чужбина си поръчвам или купувам лекарства които преди това ги имаше у нас.Остави ни без лекарства точно тая от снимката!Ако някой знае от коя партия е да напише,та да знам против кого да гласувам.
17
3
 
6
 
! Отговори
Благодарение на преди 1 година
ЕС,че се грижат за нашето здраве.Всички питат,защо ги няма и никой не каза адекватен отговор.ОТГОВОРА Е ЕВРОФАШИЗМА УПРАВЛЯВА ВСИЧКО ТУК В БЪЛГАРИЯ,И ТЪЙ, КАТО БЪЛГАРИТЕ ИМ РАЗВАЛИХА СТРАШНАТА ПЛАНДЕМИЯ СЕГА НИ НАКЗВАТ БЕЗ ЛЕКАРСТВА!НЯМА СЛУЧАЙНИ РАБОТИ И НЕ ПУТИН Е ВИНОВЕН! НЕ НА ЕВРОТО И НЕОФАШИЗМА!!!
16
3
 
15
 
! Отговори
перко преди 1 година
И тази пишман министърка така оплете конците в здравеопазаето ,че там дълго ще берем плодовоте! До каквото се докоснаха всичко съсипаха, а след това друг им виновен!
15
3
 
17
 
! Отговори
Само че преди 1 година
Най некадьрния министър,лапал от дьржавата
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продажницата нали изнуди пенсионерите да се набодат за смешните 75 лв? Хем пробута старите ваксини, хем облекчи пенсионната реформа. В оня списък е, чака ред.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще обявят грипна ваканция за София? От 28 деца в класа са 13???? Какво чакат, да се разболеят децата и после няма и лекарства. За цяла България обявиха грипна ваканция, за София-не?
12
1
 
12
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Тази слага някакви опиати в чашите ,че четири пъти да се омъжи!Май само първия е бил свестен
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предписват се защото нямат алтернатива. А ги няма - особено някои лекарства - в последните вече 2 години. Важното е да сме патреОте ДрУгарЕ.
10
0
 
26
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Госпожа, вие сте най - големият Провал за гилдията си. Признайте си. Просто си кажете. Няма лекарства, изнасят се. Склададжиите станаха милиардери! И ти си виновна!
9
7
 
3
 
! Отговори
Честно казано преди 1 година
Не ме интересува! Всички в къщи се лекуваме с Алтернативна медицина от 16 години насам.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравната система - най-голямата кражба в историята.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
единия здравем министър обвинява другия, другия обвинява предния и ни хвърлят кал в очите и замазват тия нищоправци
6
4
 
18
 
! Отговори
NNN преди 1 година
Тоя *** докара нещата до там да няма лекарства. А сега нагло продължава да дрънка глупости
5
2
 
17
 
! Отговори
Бос преди 1 година
Поредният наркоман министър на здравеопазването беше това нещо. Срам няма ли, мортал някакъв?
4
2
 
37
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 година
Абе всички други са ви виновни, но не и вие - некадърници! Оставихте децата без животоспасяващи лекарства и продължавате да наглеете по услужливите медии!!!
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не са на пазара лекарства, които се произвеждат и са необходими, тома е въпросът, жено недомаслена!
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма каша.