Учени съветват: По-малкото ядене забавя стареенето

Ползата от периодично гладуване или ограничено хранене
10 фев 2023 18:53, Анисия Иванова
25
Учени съветват: По-малкото ядене забавя стареенето
Снимка: Pixabay

Умереното намаляване на приема на калории може действително да забави процеса на стареене, твърди ново проучване, ръководено от Центъра за стареене към Училището за обществено здраве Мейлман към Колумбийския университет.

Даниел Белски, доцент по епидемиология в Columbia Mailman School и главен автор на въпросното изследване, обяснява, че тъй като ограничаването на калориите може да забави стареенето при същества като мухи, червеи и мишки, той и колегите му са искали да проверят дали същият метод може да забави "биологичното стареене" и при хората.

В хода на работата си учените са изследвали кръвни проби, взети от участниците в проучването CALERIE (Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy), което "подлага 220 здрави мъже и жени на случаен принцип в три места в САЩ на 25-процентно ограничаване на калориите или на нормално хранене в продължение на две години", се казва в прессъобщение на Училището по обществено здраве Mailman към Колумбийския университет.

След като анализира метилационните знаци върху ДНК (за които е известно, че се променят с възрастта), извлечени от тези проби, екипът открива това, което според него е "доказателство, че ограничаването на калориите забавя темпото на стареене при хората", както се изразява съавторът на изследването и изследовател от Колумбийския център за стареене Калън Райън.

"Нашите открития са важни, защото предоставят доказателства от рандомизирано проучване, че забавянето на човешкото стареене може да бъде възможно", отбелязва Райън. "Те също така ни дават представа за видовете ефекти, които бихме могли да търсим при изпитвания на интервенции, които биха могли да се харесат на повече хора, като например периодично гладуване или ограничено във времето хранене."

Той все пак отбелязва, че методът на ограничаване на калориите "вероятно не е за всеки". /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: хранастареене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази година започва голямото подмладяване на нацията-няма плюскане ултра ол на турските курорти, скъпотия на българските и гръцките, няма внос от македонски зеленчуци, инфлация, малки заплати, недостиг на българско производство и голям износ на продукти и ставаме млади кръшни фиданки...планът е готов- следвайте указанията...
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще преплитате крака по улиците! Стареенето на всеки е генетично заложено. Яжте, пийте и живейте!
18
2
 
8
 
! Отговори
ПоСъщотоВреме,когато преди 1 година
възникнал този проблем с брашното за бял хляб, по месторабота всички трудови колективи провели събрания, на които им обяснили колко е вреден белият хляб. И народът веднага реагирал с виц, според който на едно такова събрание изведнъж някъде от задните редове в залата се чул отчаян плач. Попитали този човек защо плаче. Той отговорил, че плаче за нашите най-видни партийни и държавни ръководители, защото много ги обича. "Е, защо плачеш за тях?" "Ами защото те ядат само бял хляб и ще се поболеят!"
17
0
 
6
 
! Отговори
Минало незабравимо:) преди 1 година
От баба си знам, че някъде през първата половина на 60-те години в нашата родина имало проблем с бялото брашно и известно време, през студения сезон, бял хляб се намирал само по изключение в някои фурни, където продавали ръчно омесен хляб. По това време във в. "Работническо дело" поместили статия, в която се обяснявало колко е вреден белият хляб.
16
1
 
10
 
! Отговори
Хе хе хе хееее преди 1 година
До не много отдавна ни обясняваха какви скъпи чайове да пием, за да сме по-слабички и здрави. Също и да ядем черен шоколад и да имаме плодови дни, като изброяваха скъпи плодове. Сега, когато цените на храните хвръкнаха нагоре, започнаха за ни втълпяват колко полезно е полугладното съществуване, съчетано с периодите на пълно гладуване.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това леекинко ми прилича на стъпка към принудително ограничаване на количеството калории, които е "позволено" да приема човек. Естествено, от "грижа" за здравето. И регулирано, естествено, с възможностите на "дигиталните валути", които ще се опитат да ни наврат скоро.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И колко навреме го откриха, точно в началото на глобална хранителна криза! А защо не изследват смлените бpъмбаpи, сигурен съм че ще докажат, че от тяхната консумация дори се подмладяваш!
13
1
 
1
 
! Отговори
ей ща набарам в плд преди 1 година
До Натовеца . ти си бая дебел обаче, смисъл не дебел-дебел ами слабо-дебел дето е най-гнусното. Хилаво тяло със сланинки навсякъде виснали като някакав млад-старец.
12
2
 
3
 
! Отговори
Дебел но Гений преди 1 година
Аз съм гений!!! Винаги вътрешно знаех и чувствасх в себе си, че когато се тъпча и дебелея то е имало смисъл и то някакъв възвишен смисъл. Сега съм на 42 години и всеки се възхищава на младостта ми като ми дават най-много 26 години. Всичко е било с причина и сега виждам това. За това сега след 1 година започвам да отслабвам и така ще забавя стареенето до неознаваемост с минимал глад.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците не ядат пръсета и получиха земетресения.
10
1
 
11
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
и магарето,тъкмо го отучих да яде,и то зе че умре
9
2
 
13
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Свиквайте да ядете по-малко и предимно скакалци!
8
2
 
8
 
! Отговори
мен преди 1 година
таман се научи да не яде и... умря
7
5
 
6
 
! Отговори
Русия е най-добре преди 1 година
Ще си ядат оръжията, бомбите, ракетите.
6
1
 
9
 
! Отговори
Истината е друга преди 1 година
Вече няма кой да произвежда храна-млеко, месо, яйца....... Затова няма да се яде
5
1
 
13
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
ехей очаквам световният настъпващ глад с нетърпение ,ще младеем всички ,стегнати изпънати ,като струни ще сме !
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да обобщим новините от последната половин година: полезно е да не се къпеш- тялото се самопочиства, полезно е да стоиш на 15 градуса стайна температура, полезно е да ядеш скакалци вместо месо и ще си вечно млад ако периодично гладуваш.
3
2
 
12
 
! Отговори
д-р Немилова преди 1 година
В Аушвиц бяха на подобна диета. А в Северна Корея сигурно е пълно със столетници...
2
1
 
11
 
! Отговори
Хичо преди 1 година
И какъв е извода?Гладувайте и ще живеете вечно?Това ли е?Като магарето на Хитър Петър?
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако спрете да ядете съвсем ще спре стареенето!