Кои хранителни вещества са полезни за червата?

Пробиотиците играят съществена роля в увеличаването на броя на бактериите в червата
18 фев 2023 18:15, Михаела Лазарова
9
Кои хранителни вещества са полезни за червата?
Снимка: Istock

Доброто състояние на червата е от много по-голямо значение за цялостното здраве, отколкото повечето хора предполагат. От здравето на червата зависят имунната система, деленето на клетките, мозъчната функция, предпазването от хронични и възпалителни заболявания, водещи до преждевременно стареене и смърт.

Микробиомът на червата има стотици функции, които оказват влияние върху здравословното състояние на организма и качеството на живот. Той се състои от полезни и вредни бактерии, чийто баланс е от изключително значение за правилното протичане на функциите в тялото. Здравословният баланс между тези бактерии е важен за имунната система.

Мозъчната функция също зависи до голяма степен от състоянието на червата. Има дълбока връзка между нервната система и микробиома. Тя се изразява не само в промените в настроението, въпреки че това е много показателно за неразривната двупосочна връзка между тези две сложни системи.

Както знаем, когато сме гладни, ставаме раздразнителни и не успяваме да се съсредоточим, да бъдем продуктивни и успешни в извършването на различни дейности. Връзката между червата и мозъка представлява комуникационна верига, богато подплатена с нервни пътища, по която тече постоянна комуникация. Ето защо мозъкът се влияе от състоянието на червата и обратно.

Кои са най-добрите хранителни вещества, от които червата и полезните бактерии в тях се нуждаят, за да функционират правилно?

Фибри

Фибрите са от ключово значение за функциите на червата. Те подхранват полезните бактерии в тях и спомагат за подобряване на движенията на червата, усвояването на хранителните вещества, забавят повишаването на кръвната захар, допринасят за нормалното изхождане.

Диета при раздразнени черва

Фибрите се делят на разтворими и неразтворими. Неразтворимите не се разграждат в стомашно-чревния тракт, а преминават през него, участвайки в храносмилателните процеси. Разтворимите фибри се разтварят в течностите, като те заедно с неразтворимите фибри имат своите уникални функции и значение.

Най-добрите източници на фибри са банани, ябълки, аспержи, горски плодове, ленено семе, броколи, чесън, овесени ядки, лук, листни зеленчуци, домати, бобови растения.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия моркови тая на снимката дали смята да ги яде?
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вурст и кървавица са много полезни за храносмилането.
3
3
 
3
 
! Отговори
Профессор Кавалджиев преди 1 година
Съставът на черното Джони, а именно микс от грижливо селектирани зърнени култури и първокачествен малцов дестилат подсигурява безпроблемно функциониране на стомаха и чревния тракт. Дори при прекомерна употреба, не се получават стомашни киселини и разстройство, а кръвното налягане остава в приемлива норма, като главоболие е изключено. Силно препоръчвам, дори и като заместител на ежедневното хранене. Тъкмо си сипвам шеста напитка с ледец... наздраве!
2
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
Първо се почва с дилдо доматите после с морковите един по един докато не се набутат заедно и 3-те, а който е много лаком може да пробва и с голямата зелена чушка
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мише, а доброто състояние на червата важно ли е за сексът отзад? Питам, защото си специалистка.