Дете на 11 години почина от птичи грип в Камбоджа

Птичият грип може да се предаде чрез контакт с птици
Обновена: 23 фев 2023 13:21 | 23 фев 2023 13:17, Елка Василева
8
Дете на 11 години почина от птичи грип в Камбоджа
Снимка: архив, БГНЕС

Единадесетгодишно момиче в Камбоджа почина след заразяване с птичи грип, предаде Франс прес, позовавайки се на здравните власти.

Това е първият смъртен случай в страната от 2014 г., свързан с тази болест по животните, която рядко се предава на хора.

Момичето от югоизточната провинция Прей Венг се е разболяло на 16 февруари със симптоми на треска, кашлица и сухота в гърлото, съобщи правителствената агенция за здравен контрол (CDCD). В съобщението се посочва, че малката пациентка по-късно е починала в болница в столицата Пномпен, без да се уточнява кога.

Детето е било положително за H5N1, щам на птичия грип, силно заразен при птиците.

Световната здравна организация (СЗО) в началото на февруари призова за бдителност пред риска от предаване на птичи грип на бозайници, след като бяха открити случаи при лисици, видри и морски лъвове.

Случаите на заразени хора остават редки. По данни на СЗО през последните 20 години са потвърдени 868 случая на зараза с H5N1 и 457 смъртни случая.

В Камбоджа не са регистрирани случаи при хора в периода между 2015 г. и 2022 г. За сравнение - между 2010 г. и 2014 г. са докладвани 30 смъртни случая.

Птичият грип може да се предаде чрез контакт с птици.

От края на 2021 г. Европа се бори с най-тежката си епизоотия (широкомащабно разпространение на инфекциозно заболяване при един или повече животински видове) от птичи грип, която циркулира и на американския континент. Това доведе до умъртвяването на десетки милиони домашни птици по света, много от които са носители на щама H5N1.
(БТА, Елена Христова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
Адмирал Манафчийски преди 1 година
Яко ще се мре! Изкъртете всички пейки с невиждана ярост!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЗО са световната здравна мафия! Клоновете и са в цял свят !
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига грип, стига ковид! Искам пандемия от марбург, е6ола, белодробна чyмa и нипа! Има много лош човешки материал за чистене!
3
0
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
започват с глупостите... това ни очаква и то много скоро...
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксини и маскиисе оправя работата ... нали? НАЛИ?!??!?
1
2
 
15
 
! Отговори
Евала преди 1 година
И сега дай да изтрепем милиони птици заради един такъв случай! В автокатастрофи всеки ден загиват стотици хора по света, ама не са спрели колите, нали?