Птичият грип е мутирал, вече се предава и между бозайници

Заразата е по-опасна за хората от COVID-19, подчерта д-р Петър Марков
Обновена: 4 мар 2023 14:11 | 4 мар 2023 13:58, Елка Василева
85
Птичият грип е мутирал, вече се предава и между бозайници
Снимка: архив, БГНЕС

Птичият грип е с много по-голяма смъртност от COVID-19, когато попадне у хората. Има доказателства, че този вирус е мутирал и се предава и между бозайници, а не само между птици. Това заяви пред Нова тв епидемиологът от Великобритания д-р Петър Марков.

Произходът на вируса, който причини тази огромна пандемия през последните вече три години, е от голямо значение. Правят се изследвания и проучвания в тази насока. Изказването на директора на ФБР Кристофър Рей, че COVID-19 най-вероятно идва от контролирана от китайското правителство лаборатория, e 100 процента политика и 0 процента  наука. Има много доказателства за произход на вируса от животни, но не и от изтичане от лаборатория.

Още по темата
По думите му това изказване в този момент по-скоро трябва да бъде поставено в контекста на отношенията между САЩ и Китай, но не и на нещо, свързано със самия вирус.

„Имаме продължаваща циркулация на коронавируса – от последните подварианти на Омикрон, които еволюират един от друг. както знаем Омикрон е с доста по-ниска патогенност. Доста от хората по света са с имунитет – след преболедуване или след ваксинация. Нивата на заболеваемост и смъртност са много по-добре спрямо година или две по-рано. Но не бива да забравяме, че COVID-19 не е изчезнал. Той циркулира и еволюира и винаги има рск от появата на нов и по-неблагоприятен вариант”, подчерта той.

Доктор Марков коментира и предупреждението на епидемиолога Ричард Пийбоди от СЗО за пандемия от птичи грип. „Важно е да кажем, че птичият грип е доста по-различен от обикновения сезонен грип. Птичият грип, когато попадне у хора, е високо патогенен. За сравнение, докато при COVID-19 един на хиляда заразени може да почине, то при птичия грип смъртността е двама на хиляда души. Тоест леталитетът е над 60 процента, когато този вирус е в хора”.

Той обясни, че това, което ни пазиу е, че вирусът на птичия грип по-трудно се предава между хора. „Практически няма случаи на предаване на този вирус от човек на човек. През последния месец обаче имаше докладвани две епидемии между бозайници – вирус във ферма от норки и при тюлени край Перу”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
непрофесионално преди 1 година
Този какъв е тъпппак. Във ФБР правят и са правили много повече наука, отколкото доктор ви Марков ще прави някога през живота си. А той самият няма как да знае дали е 100 политика и 0 наука, защото самият той няма доказателствата, които иначе изисква. Покрай Ковид изникнаха 3-4 български учени с доста посредствени възможности и манталитет, които обаче някой някога е подсигурил с хубаво топло място по незнайни причини и все огромната конкуренция, и сега се правят на велики, ама само в България.
76
0
 
0
 
! Отговори
Епа преди 1 година
Американските лаборатории в българия започват работа на пълни обороти честито.
75
0
 
3
 
! Отговори
Тъпоумен преди 1 година
Няма страшно. Евтаназирайте превантивно всички продуктивни селско стопански животни Скакалците не ги лови грипа. Ще пасем трева и замезваме със скакалци.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички животински грипове мутират и се кръстосват, вакса след вакса, честито ново нормално.
73
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако настъпи епидемия от птичи грип ще са избият за ваксини. При тази смъртност антиваксърите ще застанат първи на опашката.
72
4
 
2
 
! Отговори
Айде на ваксините! преди 1 година
Някакво момиче в Камбоджа умряло, уж от птичи грип и сега юруш! Страшно смъртоносен, ваксинирайте се, бе! Хайде холан, фармацевтичните акули печелят милиарди от фалшивите си илачи, особено от ваксините. От Ковида измряха милиони, със или без ваксина, с грипа също е така.
71
3
 
4
 
! Отговори
Шу Мфу Шите преди 1 година
Eх гипче , ех ковидче , ех ваксинки , ех парички ...
70
3
 
3
 
! Отговори
евала брат преди 1 година
До Др. Антъни МаркучиРазсмя ме наистина.Най после нещо умно в тоя форум пълен с вирусолози *** квадратоземци и вся асталная ***.Наздраве.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е оня с перманентния си пост, че вирус нямало изолиран? Чакаме го с поредното му "прозрение"! !
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи сега птичият грип е наред. Накрая да не се открие универсалното лечение - сушени на слънце фармацевти, провесени по диреците. Ненаяли се зад ници дева!
67
2
 
2
 
! Отговори
11 преди 1 година
Бреееййй, тва за тюлените край Перу как съм го пропуснал? Както е тръгнало, ще пратите мaймуни в Антарктида и моржове в джунглите на централна Африка.
66
4
 
2
 
! Отговори
warnings birdflu преди 1 година
Ударно проникващото преоблъчване при САРС КОВ 19 2020 бе много по жестокО.Ползваха проследяване през лични карти и ударно пресканиране през КОВИД генератори..Поразените бяха лекувани от остри бронхопневмонии..Експерти да огледат тежко преоблъчени в болници вкл в Китай Ухан.Къпещи се в горещи лечебни минерални басейни без химия или в вани с морска сол се самолекуваха за броени дни.
65
4
 
4
 
! Отговори
Мед мафията иМА преди 1 година
По време на широко нагло рекламираната диверсия Птичи грип се установи че фермите за птици се увреждат обемно пресканиращо от нарочно инсталирана техника. НА видео репортажи се виждаше перфектно как залиняват тежко облъчените птици в метални клетки. При тестове на уж болни от птичи грип май се оказа, че убииците ползват добре известно убииствено облъчване в гръб към бели дробове. подобно ползваха при САРС,
64
4
 
8
 
! Отговори
бай Шиле преди 1 година
бай Шиле откри Кокоши три.пер! понеже гле.цал кокошки
63
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
дано Урсула не почне да купува ваксини и за това
62
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петър Марков от училището по тропическа медицина в Лондон, спонсорирано щедро от повелителя на "ваксините" бил гейтс. Друго не ви трябва да знаете.
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, тоя марков е в списъка за трибунала.
60
4
 
10
 
! Отговори
Гейтс-корифеяНаВирус преди 1 година
Орел е изял заразен с ковид прилеп и се получила мутация на ковид. После орела е изяден от чакали и мутацията се предава между бозайници.
59
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60, тъй наречените ферми за скакалци, са само идея, с цел да се търси решение за бъдещето, когато е възможно храната да не достига! Тъкмо обратното е на конспирациите ви за редуциране на населението - напротив търсят се решения, за изхранване на по-голямото население! А иначе теб никой не те кара да ядеш скакалци, като искаш яж само вратни пържоли, сьомга и чepeн хайвер, не знам какъв ти е проблема?
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно почвам да правя ферма за скакалци и колорадски бръмбари,до пет,шест години трябва да сме обърнали резбата в името на европейските ценности!