По-малко социарни мрежи - по-добър имунитет

Намаля се и чувството на самота и депресия
12 мар 2023 16:00, Нели Христова
13
По-малко социарни мрежи - по-добър имунитет
Снимка: БГНЕС

Изследователи от университета в Суонзи установиха, че ако се намали използването на социалните медии с 15 минути на ден, може значително да подобри цялостното здраве и имунитета. Освен това изследваните лица са имали намалени показатели за чувство на самота и депресия. Резултатите от работата са публикувани в Journal of Technology in Behavior Science.

Изследователите наблюдаваха в продължение на три месеца 50 участници (33 жени и 17 мъже) на възраст 20-25 години. Всеки месец те бяха питани за физическото и психическото им здраве, както и за времето, прекарано в сърфиране в социалните медии. След това те бяха помолени да намалят с 15 минути на ден обичайното си време в социалните мрежи. Получената информация беше сравнена с данните на две контролни групи, които използваха социалните мрежи обичайно.

Резултатите показват, че групата, която е била помолена да намали използването на социалните медии, има средно 15% подобрение във функцията на имунната система. По-конкретно, те са имали по-малко настинки, грипове, брадавици, 50% подобрение в качеството на съня и 30% намаление на симптомите на депресия.

Все пак трябва да се отбележи, че първата група в крайна сметка използва 40 минути по-малко социални медии вместо поисканите 15 минути, докато втората група увеличи с 10 минути контактуването с тези медии.

Бъдещите изследвания планират да установят дали връзката между използването на социални медии и здравните фактори е пряка или зависи от други обективни фактори като депресия или физическа активност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че човек мисли само за себе си , малко се вълнува от другите . За клюки да , но за приятелство , няма такова .
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз фейсбук нямам , направих си и като гледам е като сайт за запознанства , пише ти някой и след малко праща гола снимка , а допреди малко уж беше нормален . Имам Инстаграм само .
11
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социалните мрежи са полезни, контакти с приятни хора, новини, близост, когато са далеч един от друг. Имунитетът е ръка за ръка с щастието и спокойствието, ако социалните мрежи го предоставят на човек, трябва ли да става отшелник, не разбира се. Контактувайте и бъдете щастливи.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социални медии?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
май развалят и правописа, ***
8
0
 
8
 
! Отговори
До годишния ком 5: преди 1 година
Така докато се усетиш - ще станеш и на 50 и на 60 и животът замина. Бягай и се спасявай навреме! ..Въпреки, че то вече не останаха много местата за нормално развитие и смислено битуване. Но в БГ със сигурност, борейки се перманентно с тежки проблеми от най-ниско естество, със сигурност ще се ПОГУБИШ.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано или късно човечеството ще трябва да спре интернета и да се откаже от дигиталните технологии. Трябва да проумеем че има и други начини на съществуване. Това което имаме в момента не е единствения възможен път на развитие. Има много други пътища. Много други технологии и начини да се се живее на тази планета. Има висш космичен разум и той ще ни посочи пътя. Ако не слушаме ще ни побутне в правилната посока. Предишните дето сбъркаха и не слушаха какво им се говори им прати потоп.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако проучването е било с англичани то тогава е напълно невалидно за останалата част от света. Няма друга нация с по-лошо психическо здраве от тях.
5
1
 
17
 
! Отговори
30 годишен преди 1 година
С измислянето на т,ъпите соц. мрежи живота се скапа... По-добре да бях се родил в края на 70-те или 80-те и нямаше да съм зависим от към компютър, интернет и телефон... Защото с тия проклети дигитални т,ъпотии не усетих как ми мина живота и станах на 30 год. А още нищо не съм видял от живота...
4
0
 
4
 
! Отговори
Правилната дума е преди 1 година
Пенитарни мрежи.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пишете глупости в днеса да развиете креативността!
2
0
 
12
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Мрежите са социални,не социарни.Ех тоя Гъгъл преводач....
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социалните мрежи са болестогенни.