Защо ноктите ви се чупят лесно?

Прекомерна употреба на антибактериален гел и кърпички
Обновена: 21 мар 2023 21:54 | 21 мар 2023 18:15, Михаела Лазарова
0
Защо ноктите ви се чупят лесно?
Снимка: Istock

Ноктите могат да са показател за това какво е вътрешното ви състояние. Те се влияят от всичко, което правите и с което се храните. Влияние им оказват и навиците в ежедневието ви. Ето защо, ако ноктите ви започнат да се разслояват и чупят, за това си има причини и то немалко.

Всяка промяна в ноктите си има своята причина. Ноктите са показател за вътрешното ни състояние и ако забележим изменения в тях, е добре да се вгледаме по-дълбоко в навиците и здравето си.

Какво означава, ако ноктите ви се разслояват и чупят? Какви са възможните причини за разслояващи, лющещи се и чупливи нокти?

Възраст

Възрастта е един от факторите, които могат да са в основата на тези промени в ноктите. Напредналата възраст се свързва с промени в ноктите, правейки ги по-чупливи и разслояващи се. С течение на времето ноктите губят здравината и лъскавината си, което е следствие от стареещите процеси в организма.

Поддържане на професионален маникюр

Ако сте редовни посетители на салона за красота и си правите геллак постоянно, това може да е в основата на проблема ви с ноктите. Геллаковете и дълготрайните маникюри вредят много повече на ноктите от обикновените лакове. Те могат да причинят отслабване на ноктите, разслояване, чупене, пожълтяване.

Прекомерна употреба на антибактериален гел и кърпички

Дезинфекцията на ръцете е важна за превенцията на вирусни инфекции. Но прекомерната употреба на антибактериални средства нарушава флората на кожата и ноктите, което ги отслабва и ги прави уязвими. Антибактериалните гелове и кърпи дехидратират ноктите и намаляват бариерната им функция, което ги прави чупливи и крехки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари