Кожен фастинг - нова мода за пролетта

Ето защо трябва да си давате почивка от козметиката
28 мар 2023 22:45, Дарена Найденова
12
Кожен фастинг - нова мода за пролетта
IStockphoto

Думата фастинг се превърна в нарицателно за гладуване през последните няколко години. С навлизането на все повече диети, които промотират дълги периоди без храна за извайване на фигурата, все повече от нас започнаха да разбират и да използват фастинг за определяне на начин на живот. Оказва се обаче, че думата не важи само за отслабване, но присъства и в света на красотата. 

Грижата за кожата е едно от основните неща в ежедневието ни. Независимо какви продукти използвате и в каква последователност ще ги нанасяте, вероятно прекарвате няколко минути пред огледалото сутрин и вечер, за да овлажните лицето, да го озарите и да го почистите от мръсотията и грима. Процедурите ви могат да включват маски под душа, серуми за заключване на влагата, витамин С за изглаждане на бръчките и много други. Списъкът ви сигурно е дълъг и сложен за изпълнение, което понякога може да ви изиграе лоша шега.
 
Ако и вие сте изморени да ставате рано сутрин, за да изпълнявате всяка една от 12-степенната си програма за красота, може да бъдете заинтересувани от кожния фастинг. Това е процедура, която се базира на използването на по-малко продукти и мотото, че по-малкото върши повече работа. Най-просто казано – фастингът включва използването на най-важните продукти и отказването от всички други за определено време. Целта е да оставите кожата да почине и да осъзнаете точно от какво имате нужда и какво може да изхвърлите.

Какво е кожен фастинг?
 
Фастингът на кожата е временен период на почивка от определени продукти за грижа за кожата. Докато го правите, дерматолозите съветват да запазите само няколко основни неща, като почистващ продукт, овлажнител и слънцезащитен крем. За всички тях има основателна причина да присъстват в рутината ви и никога не трябва да бъдат пропускани или пренебрегвани за сметка на други.
 
Почистването на кожата е основно действие, което трябва да правите всеки ден. Има бактерии, които попадат върху лицето ви, както и замърсени частици от околната среда, които могат да причинят редица проблеми, ако не бъдат премахнати. Още повече, изпотяването и натрупването на излишно масло по кожата може да запуши порите и да причини поява на акне. Именно затова почистването сутрин и вечер е задължително.
 
Овлажнителят, от своя страна, е нужен на всеки, освен на хората с много мазна кожа. Той ви помага да добавите влага и да хидратирате кожата, която се изсушава през деня от различни фактори – слънце, вятър и студ. Дехидратацията причинява появата на бръчки и фини линии, като признаците на стареене стават и по-видими.
 
Слънцезащитният крем е продукт, за който се говори постоянно, но все още хората го смятат като основа само за през лятото. Прекомерното излагане на UV светлина може да увеличи риска от рак на кожата, а слънчевите лъчи също могат да причинят фини линии и бръчки. Независимо че навън няма много силно слънце, кремът е задължителна част от рутината, защото лъчите проникват през облаци, прозорци и дори по време на дъжд.
 
След периода на почивка може бавно да добавяте други продукти обратно към режима си, въпреки че може да сте открили, че нямате нужда от някои от тях. Може например да осъзнаете, че имате нужда само от една киселина, вместо от трите, които сте използвали преди.

Лицето на Ozempic – какво е и защо се случва?

Витамин С, ретинол, киселини – какво количество да използвате

Хормонално vs бактериално акне – от какво страдате и как да го лекувате?

Как да правите кожен фастинг?

Защо да пробвате фастинга?
 
Дерматолозите отбелязват, че няма точни проучвания относно кожния фастинг, но според тях, има много потенциални ползи от него.
 
Една от тях е, че по този начин ще разберете дали имате нужда от всички козметични продукти, които сте използвали досега. Може би в шкафа ви има твърде много, а някои от тях дори могат да ви причинят дразнене на кожата, зачервяване и изсушаване. От друга страна, може да използвате твърде много масла, които да ви причиняват акне. Фастингът ще даде време на кожата да се възстанови и да разберете кой продукт всъщност вече не ви трябва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
проблемите с кожата не идват единствено от черня дроб. Кожата отразява общото състояние на вътрешните органи. Включително акнето. Проблеми с червата, стомаха неминуемо изплуват на лицето. Няма пушач, който да е с добра кожа, с времето белите дробове се запушват, а по кожата това се изразява в жълтеникав цвят. Интимните телесни контакти, от др, страна, довеждат всевъзможни вируси, водещи до многобройни бенчици и т.н.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да ползвате химиите върху кожата си, а започнете да се грижите за черния си дроб от кадето идват и всички кожни проблеми.. потърсете Антъни Уилям - лечителят медиум. Напълно безплатна и точна информация, която изпреварва времето си и знанията на "учените".
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Козметиката е изключително коварен замърсител на водата и в размери, не по-малки от видимите големи химични замърсители. За това не се говори особено, най-вече зщото няма технологии за улаяяне и пречистване и 2. няма заместващи технологии. Много голям проблем е, че включително този сайт, медиите по всякакъв начин рекламират отрови, които се нанасят по коожата или се вкарват под нея, като нещо престижно. Обемът нз козметичната промишленост във Франция е двуцифрен % от БВП, само за сведение.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фис.....тинг
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бля бля бля бля.......със или без козметика ......всичко срарее, всичко се променя.... Помпа се една икономика и без която прекрасно се живее. Останалото е суета :))))))
2
1
 
13
 
! Отговори
Враца баце преди 1 година
Мноого рискова дума ползват тука, и като се има в предвид качеството на списвачките......опасно е!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога герундия е част от българският език?