Финално: Евтини лекарства поне до края на септември

Вече са публикувани промените в оговора между здравната каса и аптеките
Обновена: 5 апр 2023 15:49 | 5 апр 2023 14:49, Стела Стоянова
3
Финално: Евтини лекарства поне до края на септември
Снимка БГНЕС

Здравната каса ще продължи да покрива разходите на хронично болните пациенти за лекарства поне до края на септември.

Вече са обнародвани промените в договора между Българския фармацевтичен съюз (БФС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за отпускане и заплащане на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. С промените договорът, който изчиташе в края на март, се удължава до 30 септември.
Това се случва след напрежението между двете страни, породено от предложени от Касата промени, според които рецептите за продукти, поемани напълно или частично от фонда, трябваше да се изпълняват в цялост. Тази промяна бе остро посрещната от аптекарите с аргумента, че промяната би нарушила правата на пациентите. От там предупредиха, че ако това изискване се реализира, от 1 април аптеките няма да отпускат напълно или частично платени лекарства, освен ако пациентът не си ги плати сам. Позиция в спора зае и Българският лекарски съюз, откъдето заявиха, че магистър-фармацевтът е длъжен да изпълни предписаното от  лекаря и че Фармацевтичният съюз всява паника.

Промените касаеха и верификацията на лекарствените продукти, като БФС бе против и задължението аптеките да подават верификационни данни и към НЗОК с аргумента, че те вече се подават към Българска организация за верификация на лекарстват.

С договореното днес между двете страни до края на септември остава досегашният ред за изпълнение на рецептите, като междувременно ще текат преговори по спорните теми.  Въвеждат се и нови механизми, които създават превантивен контрол при отпускането на медикаментите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: лекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
до следващите избори преди 1 година
Евтини лекарства поне до края на септември
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доставката на евтини лекарства от Гърция е по СПИДИ , и подобни ...
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България никога няма да има евтини лекарства , затова лекарства само от комшийските държави , където лекарствата са 10 /десет/ пъти , ПО-ЕВТИНИ от колкото в Бе-Гетото на Европа .. Има сайт в Гърция , за поръчване на доста евтини лекарства , доставката е до 3 /три/ дни ,... за България .