Все повече българи имат проблем с щитовидната жлеза

Проблемът се открива при рутинни прегледи
Обновена: 29 май 2024 18:17 | 29 май 2024 18:08, Инна Ангелова
5
Все повече българи имат проблем с щитовидната жлеза
Снимка: valelopardo от Pixabay

Доц. Александър Шинков, един от най-добрите ендокринолози в страната, отбелязва, че около 25% от населението е засегнато от възли на щитовидната жлеза. Жлезата произвежда два важни хормона, от чието значение е и здравето в цял свят, добавя още Шинков.

По думите му ако на бременна жена ѝ липсват тези хормони, не се развива и нервната система на плода и настъпват тежки промени.

"Двата хормона, произвеждани от щитовидната жлеза, имат роля и за растежа на скелета, за функционирането на сърдечно-съдовата система, за регулиране на обмяната на веществата, участват и в репродуктивните възможности на мъжете и жените, посочи още лекарят. Щитовидната жлеза е органът, който прави хората топлокръвни и поддържа телесната им топлина", казва доцентът пред в-к “Труд”.

Йодът има най-важна роля при синтезирането на хормоните в щитовидната жлеза, допълва проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в болница „Акад. Иван Пенчев". По думите ѝ след като в България започва да се извършва йодна профилактика чрез йодираната сол, през 2008 г. в страната ни е отчетен сериозен спад на състоянието гушавост.

В последните години, заради консумация на нейодирана сол, каквато е хималайската, при 1/3 от населението се отчита йоден дефицит.

Възлите на щитовидната жлеза обикновено се установяват случайно, при други прегледи, тъй като те не болят, каза още Ковачева. По думите ѝ около 6-7% от случаите на възли на щитовидната жлеза могат да бъдат злокачествени. За да се установят навреме възлите, в първата третина от живота си хората трябва профилактично всяка година да направят поне една ехография на щитовидната си жлеза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Страната
От 1 юни по плажовете: Спасители, лекар и без монокини
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хроничният дефицит на йод води до слабоумие.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имат българите, стресът също "добре" се отразява на щитовидката. И не е като да липсва.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ах морето, ах морето, йод ви дава.:))
2
3
 
8
 
! Отговори
не е от чернобил преди 3 седмици
До ... От ковида е!В Щатите вече го отчетоха още миналата година!
1
2
 
22
 
! Отговори
... преди 3 седмици
А иначе последици от Чернобил няма....