Здравната вноска няма да бъде увеличена

Гледат бюджета на НЗОК днес
20 апр 2023 10:46, Стела Стоянова
14
Здравната вноска няма да бъде увеличена
Снимка БГНЕС

Здравната осигуровка няма да бъде увеличена и нейният размер остава 8 процента от осигурителния доход. Това предвижда проектът на бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2023-та година, който ще бъде разгледан днес от Надзорния съвет на обществения фонд. Исканията на личните лекари бяха тя да бъде увеличена повече от двойно в съответствие с нарасналата минимална работна заплата.

Над 3 милиарда и 300 милиона лева за болнична медицинска помощ са заложени в проекта за бюджет на Здравната каса за тази година, който трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и парламента, за да влезе в сила. Тези пари са с над 582 милиона лева повече спрямо предходната година. Планирано е събирането на около 527 милиона лева повече от здравни вноски.

Общите разходи на Здравната каса за тази година са изчислени на стойност над 7 милиарда лева. Повече средства за лечение ще бъдат насочени към личните лекари, специализираната извънболнична помощ, зъболекарите.

Почти 2 милиона лева повече са предвидени за медицински изделия и диетични храни за домашно лечение. Предвидените средства за лекарства са в размер на около 1 милиард и 600 милиона лева. Чрез проекта на закона за бюджета на Здравната каса се предлагат промени и в други закони. Една от тях предвижда фармацевтите също да сключват рамков договор с фонда, както правят лекарите и зъболекарите чрез съсловните им организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: НЗОКздравна вноска
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не е справедливо програмистите с по 20к заплати да плащаме 8% от максималния праг, като изобщо не използваме държавно ЗО, а ходим само по частни фондове. Същевременно, ако ни потрябва нещо държавно, плащаме десетократно на наглия бачкатор със заплата в плик, който ще получи същата услуга на много по-ниска цена. Да не говорим къде ни отива плоският данък и какво получаваме срещу него- НИЩО. Айде качете прага на 20к. Излизам 3 седмици болнични и фалира държавата.
12
0
 
2
 
! Отговори
dl преди 1 година
Найсправедливо е да се нарича здравна застраховка и найясно ще е.Така знаеш какво ще плащаш и какво получаваш.Сега какво евсичко в общ кюп,независимо колко плащаш и дали изобщо плащаш.Тарикатите не само не плащат,но си уреждат и да не доплащат,а там сумите са сериозни.Всеки може да си следи нещата,както при дебитните карти,какво е направено,какво е платено и не на последно мястодали е направено.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
два процента
10
0
 
1
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 година
Ееееми, трябва. Откъде иначе търговците на смърт ще крадат?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След фиаското с КОВИД мисля чв в целия свят трябва да спрат да се плащат каквито и да е здравни осигуровки.
8
5
 
9
 
! Отговори
А ха преди 1 година
НЕ съм ползвала въпросната услуга от 35 години. Лекувам се Лично и Различно. Но плащам за Глу.па.вото " здравеопазване" , което и положено върху грешна основа изначално, защото всичко там е чиста химия, неблагоприятна за много от детоксикиращите органи. Тоест за едно помага, но друго - влошава. Но организмът е едно цяло с взаимосвързани органи и функции.
7
0
 
9
 
! Отговори
Всъщност преди 1 година
Е УВЕЛИЧЕНА. ЗАЩОТО Е 8 % от ВЕЧЕ УВЕЛИЧЕНАТА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА. СЕГА 780ЛВ ВМЕСТО 710ЛВ.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ядрен вампир Z, абсолютно! Всеки месец плащам заедно с работодателя 270 лв здравен данък. Плюс здравна застраховка 64 лв. Хайде стига с тази солидарност! Искам нива на достъп според приноса! Не може един да плаща 20 лв. и да ползва като някой, който плаща 200!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тия кражби и как всичко е платено, по-добре да я намалят.
4
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Неправилно разпределение. Някои на ден си изкарват по една средна заплата не от лечение, а от измами, примерно уж ти сложил 2 от най-скъпите щифтове.плащаш. налага се след време снимка - опа, няма щифтове.За ден не си само ти и ето готова заплата
3
1
 
16
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Коректният термин е "ЗДРАВЕН ДАНЪК". Осигуряването е право и е въпрос на личен избор, защото това е УСЛУГА. Можеш по всяко време да се ОТКАЖЕШ от него, както и да го подновиш когато решиш, без да плащаш за периодите без услугата. Все едно някой да каже, че ако си използвал телевизия прекратиш договора като си му е реда със спазване на всички правила, а след 2 години решиш, че искаш пак да си към този оператор, плащаш двете години с огромни лихви.
2
0
 
7
 
! Отговори
Асан стрилатъ преди 1 година
Кукой туй нящо.
1
4
 
16
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
По възможност да не бъде задължителна.Плащам за нещо където никога не съм ползвал