Какво може да забави процеса на отслабване?

Подложени сте на голям стрес
20 юни 2023 10:09, Михаела Лазарова
8
Какво може да забави процеса на отслабване?
Снимка: Istock

Ако имате опити с хранителни и тренировъчни режими или дори спазвате такъв към сегашния момент, сигурно сте забелязали, че отслабването не е праволинеен процес. След известно време настъпва момента, в който сякаш каквото и да правите, колкото и да се стараете, числото на кантара не се променя. Когато настъпи такъв етап, обикновено тогава говорим за т. нар. „плато в отслабването“. Какви могат да са причините за него и как да го преодолеете:

Забавили сте метаболизма си

Когато отслабвате, вие освен мазнини губите и мускулна маса. А всички знаем, че колкото повече мускули имате, толкова повече калории ще изгаря тялото ви и в състояние на покой. Ето защо, с намаляването на мускулната маса се забавя и горенето на калории. Ако искате отново да ускорите метаболизма си, тогава включете към тренировъчната си програма сесии с тежести поне 3 пъти седмично. Според диетолога Меган Коубър: „Ако се опитвате да изгубите мазнини и сте достигнали плато, задължително трябва да вдигате тежести. Но не 3-килограмови дъмбели, а нещо, което ще ви предизвика и ще ви помогне да изградите мускулна маса“. Колкото повече мускули имате, толкова повече мазнини ще изгаряте, докато просто си седите и не правите нищо. Всеки килограм мускул помага за изгарянето от 50 до 150 калории повече.

Храните се прекалено малко

Повечето от нас несъзнателно свързват загубата на тегло с намален прием на храна. Ако сте се хранили с нискокалорични храни и сте започнали да отслабвате, вероятно се опитвате да продължавате да поддържате това темпо. Но имайте предвид, че това не е устойчива стратегия за загуба на тегло. За да продължавате да отслабвате, не трябва да гладувате, а да ядете, за да подхранвате метаболизма си. Силното ограничаване на калориите дава сигнал на тялото да пести енергия, а не да я изгаря.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 10 месеца
Дюнерите???
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Баклава с Шербет по 4 пъти на ден помагат !
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"сигурно сте забелязали, че отслабването не е праволинеен процес.' - Чеснто казано, не съм. До 1 - Сланината, не е отлкова лоша, ако тбява да сме честни. Проблемът са въглахидратите. За закуска баничка, пред обяд едно десертче, следобяд с колегите картофки с махонезка и бургерче ... а после "сланината е виновна" ...
3
2
 
3
 
! Отговори
Баба Радка преди 10 месеца
ЕС .
2
1
 
3
 
! Отговори
ДП10 преди 10 месеца
Например просеца на надебеляване?
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Повечето от нас несъзнателно свързват загубата на тегло с намален прием на храна --->>> Taка е. Яжте двойно и тройно, за да отслабнете. Хахахаха. Това е някаква "модерна" медицина. Скоро очакваме парад на отслабващите - парадирай и бухат сланина с майонеза...