Кога да търсим помощ при летните вируси?

Вижте и какви са най-честите симптоми
9
Кога да търсим помощ при летните вируси?
Снимка: БГНЕС

Има вируси, които причиняват гастроентерити, и то предимно при деца до пет години – каквито са ротавируси, норовируси, които обаче са предимно със зимна сезонност, но не изчезват през годината. Обичайно е лятно време гастроентеритният синдром да се среща по-често. Той се причинява не само от вируси, но и от чревни бактерии. Има няколко вируса и бактерии, които излизат на преден план. За тях е необходимо да си мием ръцете. За повечето от тях болният човек е източник на заболяването и със замърсените си ръце той замърсява повърхности, храни, води, а чрез тях се заразяват здравите хора, обясни пред bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й те причиняват най-общо диария, гадене и повръщане, отпадналост и за няколко дни преминават.

"Разбираме, че сме заразени по многократните изхождания, които става все по-редки и воднисти. Те нерядко са съпътствани от гадене, повръщане и температура, обща отпадналост и липса на апетит. Има храни, които ако са оставени извън хладилни условия, се развалят. Винаги в тях може да остане някаква салмонела и когато са извън хладилник, тази салмонела се размножава и причинява салмонелоза, което е тежко заболяване. Много е важно какво консумираме, когато сме навън", допълни още тя.

В момента се разпространяват редица вируси и бактерии, като уязвими са най-малките.

"Особено спешно е, когато става въпрос за деца. Колкото са по-малки са децата, толкова по-бързо се дехидратират – губят вода и електролити, и бързо се стига до животозастрашаващи ситуации. Когато има твърде чести изхождания в рамките на 24 часа, обезателно трябва да се потърси лекарска помощ, а понякога се налага и хоспитализация – за един, два, три дни. За да се рехидратира детето и да се върнат електролитите. При по-възрастните има повече време за действие. Повечето от тези заболявания се самоограничават за два-три дни. Ако за два дни няма подобрение на състоянието, обезателно да се потърси лекарска помощ и съответно лечение", посъветва проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Ива Христова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
КОВИД преди 9 месеца
е ся ще се лъжем ли - вируса се аказва КОВИД, да точно така - КОВИД се казва - колкото и да се опитваме да замаже за пред плашльовците, дето треперят при споменаването на маска или ваксина и бягат като видят ваксинина, а някой каже ли КОВИД и веднага "Няма такова нещо" - да ама НЕР - има такова нещо и от се нарича КО-ВИД - ковид
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нюрнберг 2 за всички, които ни тормозиха през последните три години.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази е в оня списък.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Споко, лелче, споко. Не сме те забравили, има списък.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напоследък има един тежък вирус който причинява продължителна висока температура при деца и възрастни.
1
1
 
6
 
! Отговори
трибунал преди 9 месеца
Тик-так, тик-так, тик-так.....