Отлагат се е-рецептите за антибиотици

Същото важи и за диабета
30 сеп 2023 21:45, Стела Стоянова
5
Отлагат се е-рецептите за антибиотици
Снимка БГНЕС

Въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабетици се отлага за неопределено време, стана ясно от съобщение на здравното министерство. Промяната трябваше да влезе в сила от 1 октомври, но имаше тревоги, че може да остави хиляди пациенти без животоподдържащи лекарства.

Предстои експертите на Министерството на здравеопазването да отразят всички становища и предложения, постъпили в хода на общественото обсъждане, уточняват от ведомството. Въвеждането на е-рецептата следва да бъде съобразено и с изискването и препоръките на Министерството на електронното управление за генериране на два национални референтни номера – първият от тях при изписването на рецептата, а вторият при отпускането на лекарствения продукт. По този начин ще се гарантира контролът върху употребата на двете групи лекарства, ще се пресекат нерегламентираните практики, които биха довели до недостиг или липси на лекарствени продукти за българските граждани.

Още по темата

МЗ искаше промените в наредбата да се приемат в съкратени срокове заради "зачестилите сигнали за липси и недостиг, както и от наближаващия есенно-зимен сезон, по време на който се наблюдава ръст на употребата на лекарствените продукти, предмет на наредбата". Другият аргумент беше да се пресече нерегламентираното приложение на антибиотици и самолечението с тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: антибиотицие-рецепти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хаха, ето това е пример от хумористичния сборник "ПП-ДБ ръководи държава". Циркаджии на дистанционно управление от Козяк
4
1
 
14
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 месеца
Усетиха се с тази глупост. Имаш право само с една аптека , която посочиш. Аптекарите няма да се съгласят. Това е нарушение на свободния пазар. Ами ако антибиотика го няма в посочената аптека ?Човек от село може да не познава аптеките в града.Не отлагане , премахване на тази глупост.
3
2
 
12
 
! Отговори
Glagoabazubaduza преди 4 месеца
И, естествено, са забравени ветеринарните лекари и домашните любимци. За много техни заболявания няма ветеринарни медикаменти, ползват се само хуманни - има си "библия" по въпроса, нарича се Plumb. Във ветеринарните клиники също се използват непрекъснато хуманни медикаменти за болнична употреба без ветеринарни аналози - инфузионни, инжективни, аерозолни. В цяла Европа е помислено за това, в България пак правим нещата на юруш без обмисляне на всеки детайл.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно кой купува повече инсулин например. Просто няма друго приложение и има срок на годност. А и другите лекарства за диабет нямат друго приложение, така че не би трябвало да има проблем.За антибиотиците има някакъв смисъл да се въвежда контрол, могат да се изнасят на черно. Но все пак ако нещо работи добре без е рецепта, защо трябва да го пипат?
1
6
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 4 месеца
На кривото водорасло все водолаза му пречи. Не пациентите ще останат без лекарства, търговците ще останат без печалби. Скоро бях свидетел как се купуват антибиотици, защото идвала зима и да имало за всеки случай.