Кои са едни от най-важните хранителни вещества за мозъка?

Хапвайте храни, богати на витамин Е
16 окт 2023 19:15, Михаела Лазарова
8
Кои са едни от най-важните хранителни вещества за мозъка?
Снимка: Istock

Знаете ли, че редовната спортна активност помага не само да сме в добра форма, но също така благоприятства и здравето на мозъка. А същото е и с храните, които консумираме. За някои се смята, че ускоряват процесите на стареене, докато други повлияват добре на когнитивната функция. Това се дължи на определени хранителни вещества, от които мозъкът ни се нуждае. Тях можем да си ги набавим чрез полезни храни и напитки, както и чрез прием на хранителни добавки, след консултация с лекар.

Кои са едни от най-важните хранителни вещества за мозъка?

Омега-3 мастни киселини

Тези полезни мастни киселини, които можем да си набавим, консумирайки риба, морски дарове, орехи, ленено семе и други, са свързани с по-ниски нива на бета-амилоид. Това е вид протеин, открит в мозъците на хора с увреждане, свързано с болестта на Алцхаймер.

Учените смятат, че омега-3 мастните киселини са от съществено значение за структурата и функционирането на мозъка. Изследвания показват, че достатъчното количество омега-3 мастни киселини след мозъчно сътресение или друга мозъчна травма, могат да имат защитен ефект срещу трайно увреждане.

L-теанин

Тази аминокиселина се съдържа предимно в зеления и черния чай, но може да се намери и под формата на хранителна добавка. Смята се, че помага за успокояване на невротрансмитерите, което действа благоприятно на настроението и стреса. Тъй като стресът влияе отрицателно върху функционирането на мозъка, чаша зелен чай е добра идея за дневното ни меню. Западни изследвания показват, че аминокиселината може да подобри когнитивното функциониране. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най близо до човешкия е проасешкия!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
3aвиcи oт мoзъka, нanpимep ako e миcиpeшkи - kykypyз...
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не само омега 3, а всякакви мазнини са полезни за мозъка. Здраво тяло може да ги преработи в нужния вид. Ако има някакви сериозни проблеми с метаболизма, тогава има смисъл да се ограничат до омега 3 и подобни.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мозакът иска въглехидратна храна. Новите безумни моди, които го лишават от такава, водят до сегашното ментално жалко положение на населението.