Д-р Маджаров: Управляващите си зариват главата в пясъка

Той припомни, че връщането на пациенти е престъпление
24 окт 2023 12:35, Нели Христова
15
Д-р Маджаров: Управляващите си зариват главата в пясъка
Снимка: БГНЕС

Управляващата конфигурация си зарива главата в пясъка, въпреки че всички страни докладваха за огромни и тежки проблеми. Това заяви пред NOVA председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод проблемите с електронните рецепти, обсъдени вчера на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване в НС.

"Изнесоха данни, според които за тези дни, които са минали, са изписани 80 000 рецепти, от които са изпълнени 68%. Не мога да кажа дали са продадени наистина толкова, защото самата промяна в Наредба 4 не прави никакви промени на ниво "Аптека". Стана ясно на тази среща, че държавата няма никаква информация по отношение на доставки, проследимост на количества”, заяви Маджаров.

Той акцентира, че в първия ден от въвеждането на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет 12% са случаите с разрешена замяна, а по-късно този процент достига 47. По думите му това е, защото аптеките "не спазват закона" да не връщат никой и да осигурят лекарството до 24 часа.

"Връщането на пациенти е нарушение на закона и не разбирам защо всички си затварят очите за това", заяви Маджаров.

Според него проблемът с електронните рецепти е заради търговски интерес. Маджаров призова да има информация за наличността на лекарствата по складовете.

На всички въпроси, които се зададоха, имаше само мълчание. Контролът върху аптеките, които са хиляди, е 800 проверки на Изпълнителната агенция по лекарствата, по метода "таен агент". Те са 8 души, които всички ги познават”, коментира Маджаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така е, щрауси ни управляват.:)))
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Електронната ремепта е ЗАГУБА НА ВРЕМЕ КАКТО ЗА ДОКТОРА, ТАКА И ЗА ПАЦИЕНТА. НУЖДАЕЩ СЕ ОТ БЪРЗО ЛЕЧЕНИЕ. ТО Е ЕВГЕНИКА ЗА БГ НАРОД!!! СРАМ И ПОЗОР!! Казват, че хартиепите рецепти водели до злоупотреби. И как, като те се изпитват от същите доктори, само че с химикал, Не с компютър. Кому е нужно това безумие???
12
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
Еййййййй,токовагодини,как па никой не разбра как да се оправят тези батаци !!Толкова ли *** са в това министерство,та да видят другите държави какъ ред са въвели и да ти кеф да се разбилееш ,а тука да те страх да влезеш в болница,че виж те объркали повече!!!
11
0
 
2
 
! Отговори
THE BEST преди 6 месеца
Откъдя на къдя ни са нужни е-рецепти.......
10
2
 
8
 
! Отговори
Извинявам се на преди 6 месеца
Лекарското съсловие,но този управител на БЛС има вид на не кебапчия.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като идея не е лошо, но, както всичко е претупано да се отчете една "свършена" работа без мисъл.
8
0
 
13
 
! Отговори
ъ преди 6 месеца
Те на управляващите главите им са отдавна в за.ниците. От около 35 години. Но не отричам, че това с безаналоговите е-рецепти е нов връх в тъпотията им.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щото няма кой да поразходи Хинков напред-назад когато е болен. Просто на него няма как да му се случи поне в сегашния момент. Но съдбата си знае работата, и той старее, ще му дойде времето.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този доктор ли е с таз гуша :)))
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А, Я само да питам, от къф зор требе да има електрони рецепти? Така или иначе требе да одим до аптеката да си взема лекарствата, ми не пречи да занесъ и рецептата.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Софиенци трябва да бият депутати и министри. Понеже са им наблизо, не е необходима логистика и излишни харчове. Ама те софиенци са по министрерства и началнически места из фирми на министерски авери, така че няма да стане. И онези от Сглобката ще продължават да правят глупости и да викат "Нито крачка назад!"
3
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хъхъ, нормално е всички аналогови тукмаци да реват на умряло. Времето приключва за подобен тип работа !
2
1
 
3
 
! Отговори
да ги съди държавата преди 6 месеца
щом не се самосезира , значи тръска мозак и дрънка глупотевини .
1
1
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
Значи се оказа че шарлатаните си налагат каквото си наумят без да ги е грижа за българите Как така шепа депутати ще се налагат на обикновените българи и никой не може да ги спре 36 ДЕПУТАТА ВЪН ОСТАВКА ИЗБОРИ