Здравната система не работи, над 800 000 са без първична помощ

Закриват се болниците в малките места, а спешната помощ не била ефективна
Обновена: 7 ное 2023 10:45 | 7 ное 2023 10:39, Камелия Цветанова
22
Здравната система не работи, над 800 000 са без първична помощ
Снимка: БГНЕС

„Над 800 000 души в България вече нямат достъп до първична медицинска помощ. Отдавна не говорим за селско здравеопазване”, каза бившият здравен министър Мими Виткова пред Нова нюз.

„Да затвориш болниците в малките населени места, това означава да имаш една добре развита спешна помощ, която да може да реагира в т.нар. златен час – при инсулти, инфаркти, който е животоспасяващ. Нищо не е организирано в здравната система, така че да позволи затваряне на малките болници в малки населени места. В градове се разкриват болници, специалистите отидоха там. В малките населени места има сгради, но няма специалисти. Унищожихме санитарната авиация”, изтъкна бившият здравен министър.

В коментар за проучване за качеството на здравните услуги в страната тя каза, че е смущаващо, че над 60% от българските граждани смятат, че ако не заплатят, няма да получат качествени здравни грижи и около 45% смятат, че биха могли да ги получат, ако имат комуникация със здравни специалисти от системата.

„Това проучване говори, че системата работи твърде неефективно“, изтъкна Виткова.

За плащането от страна на пациенти, тя каза, че проблемът е във вземане на огромни суми от медицинското заведение.

„Дори контролните органи в системата казват, че това е нормално, защото седи като ценоразпис в кабинета и след като пациентът се е „съгласил”, това е нормално. Тя направи ясна разлика между благодарността от пациента, която се изразява в кутия бонбони и вземането на изключително висока цена за „предоперативна консултация” – 5 хил. лева от частна клиника.

Бившият здравен министър каза, че очаква заради сигналите, които тя изпраща от Фонда, в който работи, да й бъде направена проверка.  „Аз искам държавата с нейните контролни органи да ми каже това заплащане законосъобразно ли е и тя, за съжаление, много често ми отговаря – „да”, каза Виткова и обясни, че огромните суми за здравеопазване са в рамките на закона.

Д-р Виткова сигнализира за още един проблем – липсата на превенция за ракови заболявания. Националната онкологична болница, се води към закриване заради това, че болниците в България са търговски дружества.
„В целия свят вниманието на здравната система е фокусирано там, инвестира се в нови методи, нови диагностични методи, ние си ликвидираме Онкологичната болница. Всеки навсякъде вече може да оперира онкологично болен. Нещата не са толкова прости, за да може всеки хирург да оперира онкологично болен”, изтъкна бившият здравен министър. По думите й на много места са разкрити лъчетерапии, защото е скъпа продецура, а ръководството на Националната онкологична болницата се сменя при всяка смяна на правителството.

„Маса кадри бяха изгонени от болницата, защото са навършили пенсионна възраст, а няма постъпващи, защото това е тежко и зле платено”, поясни д-р Виткова.

По думите й решенията на тези проблеми трябва да дойдат както от гилдията, така и от политиците – и в изпълнителната и в законодателната власт. „Ако в началото на смяната на системата ни убеждаваха как влизайки в една пазарна система пазарът ще реши всички проблеми – такава направиха здравната система, това не се случи. Ежегодно докладите на световните организации не се различават много от това проучване. Липсва чуваемост”, каза Виткова.

Тя обобщи проблемите в здравеопазването – „заменихме медицината за пари” и даде пример, че сега медиците нямат стремеж към квалификация, защото отсъствието им води до недостиг на пари. Цитираното проучване е направено от Национален център за парламентарни изследвания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Превърнаха Спешна Помощ в слугинска служба особено на р***омелите такова чудо не е имало в цялата история на България.Всеки реве и има права,не му е виновна болестта а линейката.Българина си заслужава съдбата,нали ревахте срещу соца в който имаше болници дори в селата сега защо се оплаквате,живейте в демокрацията като не ви харесва България идете в "белите държави"там ще ви лекуват идеално!!!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Еми като не плащат осигуровки така ще е. Търтеи!
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Общи приказки. Ако може хем медицина на високо ниво, хем да е за без пари, хем да е за тия, на които 30 години животът им е кафета, цигари, ракийки, никаква профилактика и после ходят да реват. Здравеопазването ни има проблеми и ПАК е не по-лошо от това на редица европейски страни.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как 5 Хил. За консултация ? Ние да не взимаме високи заплати , защо се плащат осигуровки тогава , нали има клинични пътеки за лечението ?
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На всички милиарди в здравната система , събираме капачки за линейки
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асен Василев трябва от тук да започне .Милиарди се отделят за здраве , а болниците са в трагично състояние , никой не лекува хората качествено
11
6
 
5
 
! Отговори
1262 преди 5 месеца
У нас се отделят 25 пъти по-малко средства за здравеопазване, отколкото в ЕС. И въпреки това системата си работи добре.
10
1
 
4
 
! Отговори
сега ще вдигнат мног преди 5 месеца
о цените . На морето 1 превръзка е 180 лева . Няма в курортните села болници и аптеки и кабинети . Игла в купа сено - на глава от населението на морето, без ордите туристи са 1 фелшер на 30 000 местни селяци . Като ги утилизират , ще скочат цените за курортистите - една превръзка срязана длан ще е 720 лева . В ЮСА е друго .
9
5
 
6
 
! Отговори
У бре преди 5 месеца
Я проверете доходите на лекарите! Работи си системата, та пушек се вдига и банкноти летят отвсякъде!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А ти какво направи докато беше здравен минисер.
7
5
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
Капитализъм - това е законът на джунглата, добре го запомнете, важното е, че има банани и двеста вида салам, в който има всичко друго, но не и месо!
6
4
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
До Анонимен 8. Ама нали искате безплатно.Ей това ви е безплатното.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не е нормално в София да чакаш 9 часа макар и по време на ковид и накрая да уморят близкия ти. Ясно е, че отдавна здравеопазването пропадна и само се гледат пари. Някога и в селата имаше болници и лекари. В момента е нещо псевдо и който оцелее, оцелее.
4
2
 
12
 
! Отговори
стар лекар преди 5 месеца
Дър.тата комунистка Виткова има много голяма вина за сегашното положение. Като министър навремето обяви няколко нулеви години за специализация и остави много млади и искащи да учат тогава колеги без специалност
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мухабоико виновен
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако държавата ще субсидира болници то те трябва да имат спешност, колко спешност покрива СофияМед, ВМА , дори и Окръжна болница ( говоря за София). Отговора е никаква спешност не покрива. Някой да е посетил спешен кабинет във ВМА?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
а дубрутру.....