7 причини да ядете портокали през зимата

Портокалите имат противовъзпалителни свойства
14 ное 2023 15:23, Михаела Лазарова
13
7 причини да ядете портокали през зимата
Снимка: Istock

Зимата скоро наближава, а много от нас я свързват с превъзходния мирис на портокали, които са в изобилие през този сезон.

Портокалите не се раждат у нас, а се внасят от топли страни, в които именно зимният сезон е моментът, в който зреят натурално. Това ги прави изключително богати на витамини и минерали, а това е солидна причина да направите портокалите редовно присъстващ продукт на масата.

Защо е важно да ядете портокали през зимата всеки ден?

Портокалите контролират холестерола

Портокалите са много богати на фибри и антиоксиданти. Те играят съществена роля за контрола на холестерола, еластичността на кръвоносните съдове, кръвното налягане.

Всичко това се отразява много добре на работата на сърдечносъдовата система и предпазва от запушване и стеснения на артериите.

Портокалите са полезни против рак

Тъй като портокалите са много богати на антиоксиданти и витамин С, това ги прави много добър помощник в борбата с рака. Портокалите са едно чудесно средство да намалите риска от злокачествени промени в клетките и тъканите.

Портокалите имат противовъзпалителни свойства

Заради богатото наличие на антиоксиданти, витамини и минерали, портокалите намаляват общото възпаление в тъканите, което не само понижава риска от хронични и ракови заболявания, но допринася и за предпазване от инфекции и вируси.

Витамин С в портокалите е в изобилие, което е важно и ценно за функциите на имунната система.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Баба Гошка преди 5 месеца
Портокалите са много сладки и пълни с витамини и минерали. Ядох година и половина предимно портокали и мандарини, поне по 1 кг ежедневно. Помага за прочистване. Свежест. Аромат. Концентрирана слънчева светлина! И днес купих 3 кг. Вий си яжте мърттвата храна и се надявайте, че няма нитрати и др. Отрови.
10
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
До Анонимен8 скоро не са вдигали цената на цитрусите.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 8 А пил ли си ракия от портокали? Чудо чудо!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде, почна по-сериозният внос на портАкалите и се активизира браншът с агитационни статии, купувайте, то и ако на компот можеше да ги правим - най-добре.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 6 Бухай портокали вееее! И мен не ме интересува, че не ти увира главата. Трови се вее, Да не знаеш че тия портокали ги ръсят постоянно с отрова в Гърция за да им е кората свежа??? А тази отрова се просмуква през кората. Яж още яж, бацевото.
6
6
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 5 месеца
Баце, мислиш ли, че ни интересува твоята майка слугиня на памукова плантация как се е тровила?! Не ни интересува. Мерси.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 4 от 3 Чел съм го това още тогава преди година. Но зависи и какъв ти е организма. Аз започнах направо ударно 100 мл сутрин и 100 мл вечер сок от цвекло. Нито ми се виеше свят, нито гадене нито имах световъртеж. А цвеклото го пия именно заради страшното му детоксикиращо действие.Много експерти и лечители и лекари съм изчел по форумите тогава, когато започвах да го пия преди година заради това как отначало не трябва да пиеш повече от 50 мл максимум 100мл. Аз и нарочно го правех да видя така лие
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
200гр. сок от цвекло за някой, които започва да го прави за първи път е много. Трябва да започне с 50мл, смесен със сок от морков. Иначе започват странични ефекти - слабост, гадене, световъртеж от детоксикиращото действие.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-прочистващият продукт за организма изобщо от зеленчуците и плодовете е цвеклото. Повярвайте ми. Пия по 200 грама сок от цвекло на ден и се чувствам нов. Пия го вече една година.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Противовъзпалително действат: зехтин, маслини, нар, лук, червено зеле, киви и всички храни с високо съдържания на полифенолни съединения.
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
7 причини да си натъпчеш яко организма с нитрати. Моята мaйкa работеше преди години в Гърция и ми казваше че всяка сутрин си изцеждала сок от портукали и пиела по половин литър. Дойде си за малко у нас на почивка и реши да си прави изследвания. Лекарят като и видял резултатите и й казал: Аз толкова нитрати в организъм на човек не бях виждал. Какво ядеш? И тя ми докато съм в Гърция всяка сутрин си изцеждах сок от портокали и пиех по две чаши. лекарят: Ясна работата. Спирай ги веднага тия отрови.