Късната вечеря увеличава риска от инсулт с 28%

По-дългият период на нехранене през нощта е полезен за здравето
16 дек 2023 09:07, Елка Василева
23
Късната вечеря увеличава риска от инсулт с 28%

Късното хранене вечер може да изглежда безобидно, но ако седнете да вечеряте след 21:00 ч., това увеличава значително риска от инсулт, установи изследване, цитирано от Мейл онлайн.

Проучването е обхванало повече от 100 000 души във Франция, които са попълнили до 15 хранителни дневника, в които са посочили времето на хранене през делничните и почивните дни.

Една трета от хората, които са вечеряли най-рано, са го направили преди 20:00 ч., докато една трета от хората, които са се хранили най-късно през нощта, са го направили след 21:00 ч.

Доброволците са наблюдавани средно седем години, като през това време са регистрирани около 2000 случая на сърдечносъдови заболявания, включително инфаркти и инсулти.

Хората, които са вечеряли най-късно, след 21:00 ч., са били с 28% по-застрашени от инсулт или преходна исхемична атака - често известна като „мини-инсулт“. Това е в сравнение с хората, които са вечеряли преди 20:00 ч.

Изследователите твърдят, че сме еволюирали да се храним по-рано през деня, като някои данни от проучвания върху животни сочат, че по-късното усвояване на храната повишава кръвната захар и кръвното налягане.

Повишеното кръвно налягане вечер, когато то обикновено е по-ниско, може да увреди кръвоносните съдове с течение на времето и да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, които водят до инсулти и инфаркти.

Д-р Бернар Срур, научен ръководител на проучването от университета Сорбона в Париж, каза: „Както много други хора, баба ми ме предупреждаваше да не вечерям твърде късно, а това проучване показва, че в този съвет може да има някакъв смисъл. Сега сме общество, което работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, в което хората смятат, че никога не разполагат с достатъчно време, и много от нас често се хранят по-късно вечер.

Но хората, които вечерят късно, защото смятат, че са твърде заети, за да го направят по-рано, увеличават риска от здравословни проблеми. Това се наблюдава повече при жените и се нуждаем от още изследвания, за да потвърдим тези резултати“.

В проучването, публикувано в списание „Нейчър къмюникейшънс“, е разгледано кога хората закусват и вечерят и какъв е техният риск от сърдечносъдови заболявания.

Сърдечно-съдовите заболявания включват мозъчно-съдови заболявания - инсулти и мини-инсулти, засягащи притока на кръв към мозъка.

Включени са и коронарни сърдечни проблеми, като инфаркти, стабилна стенокардия (ангина пекторис) и хора, нуждаещи се от ангиопластика за запушени и стеснени артерии.

Хората, които са вечеряли след 21:00 ч., в сравнение с тези преди 20:00 ч., не са имали по-висок риск от коронарни сърдечни проблеми.

Но за всеки час след 8 вечерта, в който някой вечеря, резултатите от проучването сочат, че вероятността от инсулт или мини-инсулт се увеличава с осем процента.

За всеки час по-късно, когато някой закусва, рискът от всички видове сърдечносъдови заболявания се увеличава с шест процента.

Връзката между времето за хранене и сърдечните проблеми се наблюдава предимно при жените, които са почти 80% от доброволците в проучването.

Проучването откри още доказателства, за нещо, установено и от предишни изследвания - че по-дългият период на нехранене през нощта е полезен за здравето.

Всеки допълнителен час гладуване през нощта е свързан със седем процента намален риск от инсулт или мини инсулт.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
сигурвост преди 4 месеца
До Dr. John Mcdougall Каквото и да ядеш един ден пак ще умреш. и няма да разбереш какво ти пише в акт-а инсулт или инфаркт
18
1
 
5
 
! Отговори
Какво значи късно? преди 4 месеца
Ако вечеряш след 20 ч си лягаш след 24 ч.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Винаги ми е било странно как хората дебелеят толкова лесно? Аз колкото и да ям нищо не ми се лепи. Навремето в студентските години се бях запалил по фитнеса. Тогава пак си ядях по 5 пъти на ден и допълнително приемах и добавки и протеини на прах. За 1 година усилени тренировки едвам успях да кача 5 килограма мускулна маса. После като спрях със фитнеса и добавките и веднага само за 3 месеца си върнах старите килограми. Тоест за 1 година усилени тренировки нямаше никакъв траен ефект.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Освен че вечерям около 8 но после си дояждам и през нощта. Обикновено се събуждам към 3 часа да хапна и после пак си лягам. Сутринта като стана пак закусвам и после обядвам и след обяд хапвам още веднъж. Иначе казано гледам да си хапвам поне 5 пъти за 24 часа. Не спазвам диети. Ям всичко абсолютно каквото ми се яде. Ям си мазно, месо, сладко, хляб, сандвичи, пици.. не се ограничавам от нищо. Никога през живота си не съм бил повече от 72 килограма. Не вземам добавки нито ходя по фитнеси.
15
1
 
5
 
! Отговори
112112 преди 4 месеца
До Dr. John Mcdougall - Само че липсата на внесен холестерол чрез животинската храна стимулира черния дроб да го произвежда. Вегетарианците са с пъти по-висок холестерол от всеядните. Безброй са проучванията по въпроса, прочети. Умереност в храненето и движението, и най-вече наследственост - това определя здравето.
14
2
 
3
 
! Отговори
Dr. John Mcdougall преди 4 месеца
Фактор номер 1 за Инсулт и Инфаркт: Холестерол! От 15 години знам и ми дотяга яко все още да срещам такива заглавия. 100% Растителна храна и 0% животинска ви гарантират 99.9999%, че никога няма да получите инфаркт и инсулт!!! Диетата на John McDougall, Dean Ornish, Caldwell Esselstyn и много други доктори ... Аз не мога баш така и си позволявам 1 път в седмицата нещо с животински произход. Запомнете: на докторите не им пука за вас! Отговорността е ваша! Успех!
13
0
 
3
 
! Отговори
хмм преди 4 месеца
Вярно, че съм само на 35, но винаги съм обожавал да се наям на максимум преди лягане. Нямам странични ефекти, но и тренирам доста редовно. Ключа е в разумното - алкохол, наргилета, цигари, ядене, жени, без прекаляване до 100.
12
1
 
9
 
! Отговори
айде стига преди 4 месеца
Няма универсални правила. Организмът е индивидуален. Прекаляването е кофти, но всеки сам си усеща кога е гладен - някои ядат като разпрани на закуска, други започват следобед и продължават, докато си легнат вечерта. Въпросът е да се дава поне 12-часова почивка на стомаха.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако преяждате все едно ще се угоявате, тогава да, може да увеличи риска.
10
1
 
7
 
! Отговори
закусват като лами преди 4 месеца
Една трета от хората, които са вечеряли най-рано, са го направили преди 20:00 ч.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това ли ви е вечерята? Пържени яйца? Вие задминахте и краварите в това отношение. Ония мааалоумници поне ядат за закуска яйца.
8
3
 
6
 
! Отговори
Британски учЕн преди 4 месеца
вЕрно е, никой не препоръчва обилно хранене вечер. Виж пийването е друга тема, аз мога да мина и без вечеря ако съм хапнал салата и някакво мезе с ракийката вечер.
7
7
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Закуската я изяж сам, обяда сподели с приятел, а вечерята остави на врага - това е златното правило!
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това при нормалните хора важи, или при инжектираните с експерименти?
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Моят дядо е на 95 години, 28-ми набор е, нито инсулт, нито инфаркт го е хващал, никакви болести няма, хапче до ден днешен не е сложил в устата си, излизаше си, много силен дух беше, обаче миналият месец падна и си счупи таза по стълбите вкъщи, оперираха го лекарите и ни казаха- такъв здрав организъм за първи път виждаме. След операцията дядо веднага се изправи и макар с проходилка излиза, ама напоследък се залежа и вече десети ден е на легло, старостта май вече го бори. Съдба! Трябва причина да
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Принципно сигурно е вярно. Зависи какво вечеряте и какъв режим имате!
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз ставам в 3 и ям,после към 5 си лягам пак и в 7 ставам за да отида на работа.То всеки от нещо ще си отиде от този свят.
2
4
 
10
 
! Отговори
аскетичен живот ли? преди 4 месеца
За да предотвратите инсулта от късната вечеря: продължавате вечерта с парти, дискотека, еротични изживявания след диското и вече се е съмнало и станало време за сутрешното кафе - съответно няма риск от инсулт !
1
1
 
9
 
! Отговори
Културист преди 4 месеца
# вярвай ми брат