Защо маковото семе е полезно за здравето?

За силен имунитет
19 дек 2023 11:02, Михаела Лазарова
5
Защо маковото семе е полезно за здравето?
Снимка: Istock

Кога бе последният път, когато добавихте към вашите домашни рецепти семена? Има разнообразни видове семена, като ленено, конопено, които имат редица ползи за здравето. Маковото семе също е едно от тях. То е чудесна добавка към домашни тестени изделия, кексове, смутита, овесени каши и други.

Не само че придава допълнителен вкус, но също така има и редица ползи за здравето. Вижте 10 от тях.

1. За добро храносмилане – Маковите семена са богати на неразтворими фибри, които могат да подпомогнат храносмилането, а според изследвания, консумацията им помага и при запек.

2. За повече енергия – Това свойство на семената може да се отдаде на високото им съдържание на сложни въглехидрати – макронутриентите, от които тялото ни се нуждае за енергия. Семената също помагат за усвояването на минерала калций, чийто дефицит може да доведе до умора.

3. Полезни за здравето на мозъка – Има редица храни и напитки, които благоприятстват мозъчната функция. Мозъкът ни се нуждае от основни хранителни елементи като калций, желязо и мед. Малките макови семена са богати точно на тези минерали. За въпросните хранителни вещества е известно, че подпомагат регулирането на невротрансмитерите и подобряват мозъчната функция.

4. За силни кости – Маковото семе е богато на калций и мед. Докато калцият подобрява здравето на костите, медта също ги укрепва, но също така укрепва и съединителната тъкан. Маковите семена ни осигуряват и минерала фосфор, който заедно с калция изгражда част от костната тъкан. Не на последно място, манганът в семената подпомага синтеза на колаген. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Qwerty преди 4 месеца
Този мак няма нищо общо с опиумния. Сока му съдържа малко опиат, но е токсичен и причинява щети на много вътрешни органи.
3
0
 
0
 
! Отговори
Дедоти преди 4 месеца
Искам да си. отгледам само заради семейната и за красота, обаче ще те третират като производител на наркотици. Току виж някои пишлемета ще му се израдват щото става и за анион?
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама тоя маг си е направо хашиш.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Глей ся, още не съм кошка!