Наличие на пластмаси в храните установи проучване

В 84 от 85 изследвани храни са открити фталати
5 яну 2024 09:15, Елка Василева
5
Наличие на пластмаси в храните установи проучване
Снимка: архив, БГНЕС

Пластмасите са широко разпространени в хранителните продукти, установи проучване на неправителствената потребителска група Consumer Reports. Тя призова регулаторите да преразгледат безопасността на пластмасите, които влизат в контакт с храните в преработвателната промишленост, съобщи Ройтерс.

Потребителската организация обяви, че в 84 от общо 85 изследвани храни от супермаркети и заведения за бързо хранене са открити фталати, които се използват за повишаване на издържливостта и гъвкавостта на пластмасите.

В 79 на сто от изследваните храни е установено съдържание на бисфенол А, друг компонент на пластмасите, и на други бисфеноли, чиито нива са по-ниски в сравнение с тестовете, правени през 2009 г.

От Consumer Reports посочват, че нивата на нито един от фталатите, открити в проучването, не надвишава нормите на регулаторите в САЩ и ЕС, както и че няма нива, утвърдени от учените като безопасни, но това не гарантира безопасността на храните.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 3 месеца
Ще ядем букова шума.......
4
0
 
3
 
! Отговори
ФлякФ преди 3 месеца
"Проучване установи наличие на пластмаси в храните". Вятъра прави като Мисирке,
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво да правим сега?Какво да ядем?
2
0
 
17
 
! Отговори
Краят преди 3 месеца
Жаждата за пари и алчност+ глупост ще даведе човешката раса до гибел
1
0
 
13
 
! Отговори
Зевс преди 3 месеца
"не надвишава нормите на регулаторите в САЩ и ЕС, както и че няма нива, утвърдени от учените като безопасни, но това не гарантира безопасността на храните"Предполагам и вие не знаете какво пише, но пък става ясно, че щом няма обявени безопасни нива, то значи нещо се крие ;)